Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EFJ: Vlada Srbije da poštuje slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2014.

Autor: D. D. Izvor: Danas

EFJ: Vlada Srbije da poštuje slobodu medija

Evropska federacija novinara (EFJ) pozvala je juče Vladu Srbije da poštuje slobodu medija dozvoljavajući novinarima da objavljuju istinu o nedavnim poplavama u zemlji u kojima je poginulo više od 50 građana. Poziv EFJ, koja predstavlja preko 320.000 novinara u više od 40 evropskih zemalja, usledio je povodom navoda o pokušajima Vlade da cenzuriše kritiku njenih aktivnosti i mera povodom razornih poplava.

Prema izveštajima medija, navodi EFJ, 30-ak ljudi je pritvoreno zbog „širenja lažnih vesti i panike“. Pored toga, blokirani su i hakovani kritički tekstovi o premijeru Aleksandru Vučiću na portalima kao što Teleprompter.rs i Drugastrana.rs. Online portal lista Blic bio je prinuđen da ukloni neke kritičke sadržaje o premijeru. Tri osobe se krivično terete zbog svojih kritičkih poruka na Fejsbuku zbog čega mogu biti kažnjeni na pet godina zatvora. „Strahujemo da će zloupotreba zakona dovesti do autocenzure među novinarima i medijskim organizacijama. Novinarima mora biti dozvoljeno da slobodno izveštavaju bez straha i zastrašivanja“, ukazuje EFJ.

NUNS: Pritisak predsednika Nikolića

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je juče nezadovoljstvo i zabrinutost zbog optužbi koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio dnevnom listu Blic, ocenjujući da je reč o neprihvatljivom pritisku na uređivačku koncepciju medija.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi