Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sajtovi laka meta za hakere
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 06. 2014.

Autor: J. Kavaja Izvor: Politika

Sajtovi laka meta za hakere

„Peščanikov” sajt se i juče otežano otvarao, tri dana pošto je oboren u napadu čiji tragovi, sumnja se na osnovu do sada objavljenih podataka, vode do Univerziteta „Megatrend”.

Ako je napad zaista izvršen sa ovog mesta, što su odlučno negirali na Megatrendu, reč je o traljavom poslu kog bi se postideo i haker početnik, kažu upućeni. Druga mogućnost je da se napadač maskirao iza kompromitovane mreže, jer univerzitet ima jasan motiv da minira sajt koji je prvi objavio tekst o tome da je doktorat ministra Nebojše Stefanović mogući plagijat.

Poredeći ova dva scenarija, Jovan Šikanja, stručak za onlajn bezbednost, ocenjuje da je mala verovatnoća da je ovo drugo u pitanju, jer je prošlo malo vremena između objave teksta i obaranja sajta. To što se „Peščanik” i dalje sporo otvara može biti posledica naglog rasta interesovanja čitalaca, jer se link ka članku o ministrovom doktoratu munjevito proširio društvenim mrežama.

To se neće znati dok inspektori Odeljenja za visokotehnološki kriminal ne završe istragu.

Rušenje sajtova postalo je sastavni deo političkih i ostalih obračuna na internetu. „Vikiliks” je oboren u avgustu 2011. neposredno pošto je objavio hiljade novih američkih depeša. Sirijski hakeri su prošlog leta oborili sajtove „Njujork tajmsa”, Si-En-Ena, „Vaštington posta” i drugih medija naklonjenih pobunjenicima. Albanski hakeri su u februaru izvršili dosad najjači napad na sajt SPC. „Anonimusi” u Srbiji oborili su početkom 2012. mnoštvo sajtova.

Ovo što se dešava „Peščaniku”, prethodnih godina je predstavljalo veliki problem sajtu „Nove srpske političke misli” (NSPM). Oboren je polovinom 2012. posle jednog teksta o LGBT populaciji, da bi ga potom mesecima „gušili” napadi slabijeg intenziteta. Krajem prošle godine desio se napad navodno albanskih hakera, u kom je deo arhive izbrisan.

– Posle tog napada platili smo, za naše standarde skupo, zaštitu koja je na nivou najboljih sajtova u zemlji i koja otežava, iako ne može u potpunosti da spreči, napad ili rušenje. Plaćamo mesečno koliko slični sajtovi godišnje da bismo se obezbedili – kaže Đorđe Vukadinović, glavni urednik NSPM-a.

On ističe da se ovim napadima ponekada i manipuliše, jer nije svako kočenje napad: „Sajtovi su ponekad rađeni jeftino, štapom i kanapom. Čim navali par desetina čitalaca u isti mah, on padne. Zbog nepoznavanja materije i želje za senzacijom, žrtve te dve stvari brkaju. Mi smo reagovali kad smo imali dokaze od veb-mastera i provajdera.”

Najžešći napadi su dolazili u vreme kada su objavljivani tekstovi o „Paradi ponosa”, Briselskom sporazuma i Kosovu, a poslednji put u januaru na jedan kritički tekst o temi opšte političke krize u zemlji.

– Dva puta smo prijavljivali slučaj tužilaštvu za Visokotehnološki kriminal. Tražili su baze podataka, ali na kraju mislim da od toga nije bilo ništa – kaže Vukadinović.

Jovan Šikanja priznaje da u DDoS napadima, ukoliko ih izvode profesionalci, otkrivanje počinioca može biti dosta izazovno i da sajber kriminalci vrlo dobro znaju na koji način da sakriju tragove.

– Ipak, savršen zločin ne postoji, a internet nije izuzetak – kaže urednik bloga e-sigurnost.net.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi