Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zaštitnica internet sloboda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 06. 2014.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Zaštitnica internet sloboda

Dunja Mijatović, predstavnica OEBS-a u Beogradu, kritikovala je prekjuče vlasti u Srbiji zbog zabrinjavajućih pokušaja cenzurisanja sadržaja na internetu, što je veoma razljutilo premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je zbog toga zatražio ili dokaze ili izvinjenje.

 

Mijatovićeva je tim povodom razgovarala odmah sa Vučićem istakavši da je „zadovoljna“ njegovim uveravanjima da će pitanje cenzure na internetu biti rešeno i da će se on i Vlada Srbije pozabaviti tim problemom. Sastanak, može se reći, „pomirenja“ Mijatovićeve i Vučića, lice u lice, tek sledi. „Uloga i dužnost vlade jeste da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li je na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu“, istakla je Mijatovićeva nakon razgovora sa premijerom Srbije.

Iako široj javnosti nije toliko bila poznata, Dunja Mijatović važi za veoma uticajnu osobu u Evropi u medijskom sektoru. Ona je za predstavnicu OEBS-a za slobodu medija izabrana još pre četiri godine, kao stručnjak za medijsko pravo i regulativu iz Bosne i Hercegovine. Mijatovićeva je prva žena imenovana na toj funkciji, a njen izbor podržali su predstavnici svih 56 država članica ove međunarodne organizacije.

„U toku karijere svoj posao sam obavljala uvijek sa jednom mišlju, a to je kako uspostaviti slobodne medije. Od samog početka moga rada mnogi su mislili da je posao kojim se bavim poput nemoguće misije, ali sada sam veoma ponosna što nakon toliko godina konstantne borbe za slobodu izražavanja mogu reći da misija nije nemoguća. Istina, ne u potpunosti ostvarena, ali je moguća“, navela je 2009. u nominacijskom obraćanju u OEBS-u.

U vreme kada je izabrana za funkciju u ovoj međunarodnoj organizaciji bila je direktorka Sektora za emitovanje u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

Pre toga je radila u Nezavisnoj komisiji za medije u BiH kao šefica Odeljenja za programske standarde i prigovore. Dva puta je birana za zamenicu predsedavajućeg Evropske platforme regulatornih tela. Od 2005. predsedavala je i radnoj grupi stručnjaka Saveta Evrope za slobodu izražavanja i pristup informacijama u vremenu krize.

Mijatovićeva ima diplome Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Bolonji, Univerzitetu u Saseksu i Londonske škole za ekonomije. Magistrirala je u oblasti evropskih studija na temu „Internet i sloboda izražavanja“.

Pre dve godine u anketi londonskog dnevnika Gardijan proglašena je za najuticajniju osobu kada je reč o slobodi interneta. Govori engleski i nemački, a koristi se i ruskim i francuskim jezikom.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi