Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Bivši glavni urednik „Studija B“ svedočio o ubistvu Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2014.

Autor: C. H. Izvor: Dnevnik

Bivši glavni urednik „Studija B“ svedočio o ubistvu Ćuruvije

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik „Studija B” Dragan Kojadinović svedočio je juče u istrazi ubistva novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. On se na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal davao iskaz oko sat, nakon čega se nakratko obratio novinarima koji su ga čekali ispred Specijalnog suda.

 

Istraga je službena tajna i njegovo svedočenje bilo je zatvoreno za javnost, a detalji iskaza se neće objavljivati.

Kojadinović je rekao da je zadovoljan što je ova vlast razrešila to ubistvo, iako mu je žao što to nije učinila ona vlast u kojoj je on bio.

– Imam utisak da smo blizu kraja i da ova vlast zaista ima nameru da stvari istera na čistac. Žao mi je što to nije uradila ona vlada u kojoj sam ja bio ministar informisanja. Sa svoje strane sam učinio sve, ali mislim da tada nije bilo političke volje da se to uradi – rekao je Kojadinović.

On je napomenuo da se nada da će uskoro biti poznate sve okolnosti tog ubistva. Preneo je novinarima da je pred tužiocem govorio o svojim saznanjima jer je, kako je naveo, „Studio B” bio prvi i jedini medij koji je tog dana objavio da je Ćuruvija ubijen, a tek nakon nekoliko dana to su učinili i drugi mediji.

– Govorio sam i o okolnostima u kojima se tako nešto moglo dogoditi, s osvrtom na Zakon o javnom informisanju iz 1998. godine koji je, praktično, bio početak najžećeg progona nezavisnih novinara u ovoj zemlji, i koji je prethodio i drugim zločinima a ne samo ovom – rekao je Kojadinović.

On je napomenuo da je saslušan na poziv tužioca, a ne odbrane, kako je to negde objavljeno u medijima.

Za sredu je planirano da svedoči nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, čije je saslušanje predložila odbrana osumnjičenih u tom predmetu.

On je poslednji svedok u toj istrazi, nakon čijeg ispitivanja će Tužilaštvo doneti odluku o tome da li će podići optužnicu protiv osumnjičenih.

Za umešanost u Ćuruvijino ubistvo sumnjiče se četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti, odnosno Tužilaštvo vodi istragu protiv tadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića, kao i bivših pripadnika DB-a Milana Radonjića, Ratka Romića kao i Miroslava Kuraka. Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim je raspisana međunarodna poternica, dok su Romić i Radonjić uhapšeni 13. januara, od kada su u pritvoru

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi