Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blokada rada zbog kritike vlasti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2014.

Autor: K. Živanović Izvor: Danas

Blokada rada zbog kritike vlasti

Nezavisne institucije koje kontrolišu rad državnih organa i bave se zaštitom ljudskih prava, ostaju bez zaposlenih, oduzimaju im se službeni automobili i samim tim ograničava mogućnost rada.

 

Zaštitnik prava građana, poverenik za informacije i Agencija za borbu protiv korupcije ni dosad nisu imali dovoljan broj zaposlenih, a dodatna ukidanja radnih mesta ugroziće njihov rad. Stručna javnost saglasna je da je to jedan vid pritiska vlasti na nezavisne institucije, nezadovoljne zbog bilo koje vrste kritike.

Prvi na udaru našao se zaštitnik građana Saša Janković. On je ostao bez 19 zaposlenih, kojima Administrativni odbor nije produžio ugovor o radu. Janković je to ocenio kao veliki udarac za instituciju ombudsmana, koja ionako nema dovoljan broj ljudi. Ti zaposleni su, kako je istakao, vodili hiljade postupaka umesto njega, a sve po prijavama građana kojima su kršena ljudska prava.

I kancelarija poverenika za informacije ostala je bez određenog broja zaposlenih, kao i bez prava na službeni automobil. Poverenik Rodoljub Šabić ocenio je kao depresivnu odluku vlasti da smanjenje administracije započne upravo u institucijama nadzora, kontrole i zaštiti ljudskih prava, koje ionako kubure sa ljudstvom.

Indikativno je, sa druge strane, da su „restrikcije“ prema ombudsmanu i povereniku krenule nakon njihovih kritika vlasti zbog sprovođenja cenzure. Janković je ocenio da je u Srbiji „vanredna situacija nad slobodom izražavanja“ i da ugovor njegovim saradnicima nije produžen u momentu kada je počeo da upozorava na ugroženost slobode medija. I ombudsman i poverenik oštro su reagovali nakon privođenja ljudi koji su navodno širili paniku putem društvenih mreža za vreme vanredne situacije.

Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM, kaže za Danas da u Srbiji u proteklih mesec dana postoji kampanja protiv nezavisnih institucija i svih drugih koji se usude da kritikuju vlast.

- To je i posledica izveštaja zaštitnika građana koji na oštar način polemišesa uočenim nepravilnostima na terenu. Više bih voleo da dobijemo odgovor Vlade na sve nalaze iz izveštaja, a ne da se kreće u kampanju protiv nezavisnih institucija - ukazuje Antonijević. Prema njegovim rečima, nezavisne institucije su zakonom ovlašćene da kontrolišu rad državnih organa i one to moraju nesmetano da obavljaju.

- Svaka vlast, naravno, ima svoje greške. Ali stručna javnost i nezavisne institucije su tu da ukažu na te greške. Zato je nedopustivo ometati ih u radu. Zaštitnik građana je jasno govorio o stanju u medijima, pravosuđu i drugim segmentima. Vlada nije imala adekvatan odgovor na njegov izveštaj, već mu je smanjila broj saradnika - ističe Antonijević, dodajući da vlast mora da shvati da kritika može da bude i konstruktivna, a ne da guši svaki pokušaj drugačijeg i slobodnog mišljenja.

Bivši predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže za Danas da su nezavisne institucije nešto novo u institucionalnom sistemu Srbije, i da vlast svoju demokratičnost pokazuje upravo kroz odnos prema njima.

- Uloga nezavisnih institucija je nadzorna, kontrolna i regulativna u odnosu na državne organe. Mešanje vlasti u njihov rad je opasno, i neće dobro da se završi. Te institucije ionako nisu bile dovoljno kadrovski opremljene, tako da obrazloženje da se radi o štednji nije na mestu - ocenjuje Čupić. On dodaje da je posebno važan odnos države prema ombudsmanu, jer se on bavi najosetljivijim poljem - zaštiti ljudskih prava.

Čupić: EU ne oprašta restrikcije

- S obzirom na evropski put kojim se kreće Srbija, ombudsman bi trebalo da ima dovoljno saradnika za važan posao koji obavlja. Evropska unija ne oprašta restrikcije prema zaštitniku građana - ističe Čedomir Čupić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi