Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA: Nemamo ništa s ukidanjem programa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2014.

Autor: J.Tasić Izvor: Danas

RRA: Nemamo ništa s ukidanjem programa

„Poštovani korisnici, zbog trodnevne žalosti posvećene žrtvama prirodnih nepogoda, koju je proglasila Vlada Republike Srbije, od 21. do 23. maja ponuda i sadržaj TV kanala biće prilagođeni u skladu s preporukom Radiodifuzne agencije. Hvala na razumevanju“, ovo je poruka kojom posle poziva na broj 19900 kablovski operater SBB objašnjava korisnicima zbog čega od utorka emituje uglavnom odabrane domaće TV stanice, sa izuzetkom programa namenjenog ribolovcima i sličnim temama.

 Isti slučaj je i sa drugim kablovskim operaterima. Direktor RRA episkop jegarski Porfirije (Perić) izjavio je za Danas da ne zna o čemu se radi. On objašnjava da je RRA 20. maja objavila Uputstvo za radijske i televizijske operatere povodom proglašenja dana žalosti i da posle toga ništa više nije činila, niti više od toga tražila.

Vladika Porfirije kaže da kablovskim operaterima nikakva uputstva nisu dostavljana i da je tako odgovorio i kad je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića pitao o čemu se radi. Šabić je juče uputio pismo RRA u kome traži da Agencija „zvaničnim saopštenjem otkloni sve dileme otvorene u javnosti zbog isključenja programa kablovskih televizija povodom trodnevne žalosti u Srbiji“.

„Preporuka RRA, u okviru njenih zakonskih ovlašćenja, mogla se odnositi i, ubeđen sam, odnosila se na potrebu organizovanja i emitovanja programa koji bi bio u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju trodnevne žalosti, odnosno s atmosferom žalosti zbog posledica tragičnih događaja, a ni u kom slučaju ne na ukidanje kompletnih programa“, navodi se u Šabićevom pismu.

On ističe da „veliki broj korisnika iz mnogo razloga nije prihvatio objašnjenje kablovskih operatera da su u skladu sa instrukcijama dobijenim od RRA obustavili emitovanje kablovskih programa, kao i da građani ne mogu da prepoznaju valjan pravni osnov za ovakav postupak, a ni faktičke razloge koji bi govorili njemu u prilog“. Prema Šabićevim rečima, „mnogi su u ovakvom postupku operatora videli i neopravdano uskraćivanje informacija i kršenje ugovornih odnosa uskraćivanje usluga koje su ugovorene i za koje plaćaju“.

RRA je u utorak u uputstvu radijskim i TV emiterima naložila da „usklade program sa Zakonom o obeležavanju dana žalosti: emituju odluku o proglašenju dana žalosti i program njegovog obeležavanja koju donosi nadležni organ Republike Srbije, obaveste javnost o skupovima sećanja koje povodom dana žalosti organizuju nadležni republički organi, da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih sadržaja sa zabavnom i narodnom muzikom emituju prikladnu muziku, kao i da usklade detaljnu programsku šemu“.

Prethodno, RRA je povodom proglašenja vanredne situacije podsetila emitere sa nacionalnom, regionalnom i lokalnom frekvencijom da su u obavezi da prenesu sva važna saopštenja hitne prirode koja se odnose na ugroženost života, zdravlja, bezbednosti ili imovine, kao i saopštenja nadležnih državnih organa bez odlaganja. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista od operatera juče nismo mogli da dobijemo objašnjenje zbog čega su se odlučili na rigorozno smanjenje ugovorima utvrđene TV ponude, jer to do sada nisu činili u sličnim situacijama.

Protest UNS

Udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da je „zabrinuto zbog viška revnosti kablovskih operatera koji su, proizvoljno tumačeći odluku RRA, svojevoljno građanima Srbije uskratili televizijske programe“. UNS zahteva od kablovskih distributera da „poštuju ugovorene obaveze prema građanima i vrate u sistem kanale koje su isključili, obračunaju zakinuti novac koji su, kršenjem ugovora, protivpravno stekli i da ga ili vrate ili, ukoliko to korisnici prihvataju, uplate kao humanitarnu pomoć za ugrožene poplavama“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi