Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ukinuli i radionice za decu i TV kanale
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2014.

Autor: T.Spaić Izvor: Blic

Ukinuli i radionice za decu i TV kanale

Bajati dokumentarci o Drugom svetskom ratu ili muzika u molskom tonalitetu umesto savremenijih filmova na televizijskim kanalima uznemirila je deo javnosti, zabrinut za cenzuru i pravo na informisanje. Preterivanja u sprovođenju odluke o trodnevnoj žalosti možda je i bilo kod kablovskih operatera koji su ukinuli većinu TV kanala, ali sigurno je bilo neadekvatnog preterivanja kad su u pitanju deca.

Ukidanjem svega sumnjivog, a kultura tu najčešće spada, zbog trodnevne žalosti pogođena su deca po kolektivnim centrima kojima su uskraćene radionice sa umetnicima i glumcima, pozorišne predstave koje bi mogle da im pomognu da lakše prebrode stres kroz koji prolaze.

Protiv odluke kablovskih operatera da ukinu većinu kanala najoštrije je protestvovalo Udruženje novinara Srbije koje je zatražilo da “kablovski distributeri obračunaju zakinuti novac koji su, kršenjem ugovora sa korisnicima njihovih usluga, protivpravno stekli, da ga vrate građanima ili, ukoliko to korisnici prihvataju, uplate kao humanitarnu pomoć za ugrožene poplavama”.

UNS je pitao i Vladu Srbije da li će i kako reagovati zbog kršenja Zakona o javnom informisanju kojim je građanima Srbije ovakvom odlukom operatera uskraćeno pravo na informisanje i uvedena cenzura.

Zamenik predsednika RRA Goran Karadžić rekao je za „Blic“ da je odluka kablovskih operatera u potpunosti njihova i samostalna. Zbog trodnevne žalosti odložene su i mnoge izložbe čije je otvaranje trebalo da se odigra ovih dana.

Na preporuku Kriznog štaba u Beogradu ukinute su dečje radionice po kolektivnim prihvatnim centrima, u kojima su učestvovali glumci i drugi umetnici. Iskreno saučestvujemo i poštujemo sve, ali smatramo da deci treba pomoći da prebrode traumu. Suviše su mali da bi sve shvatili. Ta deca se noću bude i vrište jer sanjaju ko zna šta i stalno su okruženi starijima koji su takođe prošli kroz traumu.

Smatramo da je lekovito decu bar nakratko odvojiti od te tuge. Zato smo odlučili da idemo ako nas pozovu. Nismo obustavili naše programe kaže za „Blic“ glumac Milorad Mandić Manda koji je okupio više od 100 umetnika koji obilaze 22 prihvatilišta u kojima ima dece. Igrališteprihvatilište koje je u Dečjem pozorištu „Boško Buha“ organizovao Manda spremno je da, ukoliko ih pozovu, i danas održi radionicu za decu.

Telefoni su 011/6558120, 6558121, 6558122 i 6558123.

Šabić: Otkloniti dileme

Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić uputio je juče pismo RRA da otkloni dileme pokrenute u javnosti zbog isključenja stranih programa. Savet RRA je potom pozvao kablovske operatere da vrate stare programe jer se njihovim odredbama ne krše odredbe o trodnevnoj žalosti, navodeći da „ne treba preterivati“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi