Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mala bara, puna krokodila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Autor: Mirjana Bobić Mojsilović Izvor: Večernje novosti

Mala bara, puna krokodila

Ovo nije tekst o Kristijanu Goluboviću. Ovo je priča o srpskoj javnoj sceni.

Proteklih dana, RRA je digla veliku buku zbog učestalog pojavljivanja slavnog kriminalca, dilera droge, otimača tašni od baba, kradljivca automobila i reketaša, na nekoliko televizija sa nacionalnom frekvencijom: u pojedinim emisijama, Kristijanu Goluboviću je dato da bude čak i voditelj, u nekim emisijama je govorio o tome kako je postao kriminalac i šta je sve radio u mladosti, u nekima je govorio o aktuelnoj političkoj sceni, a u nekima je bio predstavljen i kao umetnička duša - Kristijan Golubović, naime, pored svega, piše i pesme i slika.

Osim RRA, brojni sociolozi, kriminolozi i javni poslenici, uključili su se u osudu promovisanja Kristijana Golubovića, jer on kao svojevrsni „mračni vitez“, uz to i diler droge, može pogubno da utiče na mlade, a mnogi su sa gnušanjem isticali činjenicu da je ogromni medijski prostor dat čoveku koji je pravosnažno osuđen na četrnaest godina zatvora.

U redu, ali Kristijan je prvo postao popularan u filmu „Vidimo se u čitulji“, zatim je postao popularan kao jedini preživeli iz tog filma, a zatim je stigla „ova slava“, između ostalog i zato jer Kristijan nije bez dara za javne nastupe, a i zato što se nije libio da mnoge srpske političare poredi sa kriminalcima.

Briga RRA i drugih javnih poslenika oko štetnog uticaja promovisanja krimosa koji nema dlake na jeziku, mogla bi se uzeti sa poštovanjem da je u ovoj zemlji javna scena nešto drugačija.

Jer, na primer, nije bilo nikakve ozbiljne reakcije RRA i ostalih komentatora na brojne rijaliti šou-programe koji se emituju već godinama, i koji su imali poguban uticaj na mlade od primitivizma, agresije, pornografije i besmisla, do promocije ideje da je bukvalni i simbolički brlog prirodno stanište srpske budućnosti, a da je senzacionalizam koji prati to dno televizijske zabave, nešto što svima donosi korist.

Sa druge strane, briga za duševno i moralno stanje nacije zbog pojavljivanja Kristijana Goubovića na TV, deluje u najmanju ruku licemerno - u zemlji u kojoj je većina političara otimala, ne tašne babama, nego celokupnu ušteđevinu čitavoj naciji, u zemlji u kojoj je prećutno pravilo da je politika najunosniji vid kriminala, u kojoj su političari i „tajkuni“ godinama bez ikakvih problema dilovali sa kriminalcima koji su švercovali tone droge (a ne kao Kristijan, 14 grama), i u kojoj su svi oni ugledni građani jer nemaju zatvorski nabildovane trapezijuse, briga zbog Kristijanovog uticaja na mlade deluje smešno.

Nije čudo što je baš Kristijan postao instant zvezda - on je bar, za razliku od njih šarmantan. I za razliku od njih, on je dvadeset godina već odležao, a čeka ga još četrnaest u zatvoru. Ali u celoj ovoj „anegdoti“ o Srbiji, postoji jedan detalj o kome niko ne govori: RRA i ostali se brinu zbog onoga o čemu se govori na našim televizijama, ali je čudesno da niko nema petlju da se javno zabrine o onome o čemu se ne govori.

Zanimljivo je kako je zbog ovog čoveka koji tek treba da ide na izdržavanje kazne, dignuta ovolika prašina, skoro da nam se baca ta prašina u oči, da ne bismo videli ono što je očigledno. Kako se zapanjujuće gromko ćuti o nekim drugim ljudima koji su u zatvoru - na primer, o Vojislavu Šešelju koji je jedanaest godina u zatvoru u Hagu, neosuđen.

Ili o Oliveru Ivanović u koji je u zatvoru, i već je zaboravljen, kao da do juče nije bio dika i ponos svake srpske politike koja je na „Kosovu radila najbolje moguće u interesu Srbije“ i „koja nikada neće potpisati priznavanje nezavisnosti Kosova“.

Da, Kristijan ne treba da bude TV voditelj dok čeka da mu presuda postane pravosnažna, mada je lepo što piše pesme i što je počeo da slika. Bolje je da se bavi kreativnim nego kriminalnim radom.

Nije, međutim, lepo to što toliki kriminalci mogu opušteno da u svojim ogromnim dnevnim sobama vrte TV kanale, tražeći emisije u kojima oni nastupaju, kao ugledni građani koji će Srbiji objasniti da su sve što su radili, radili za naše dobro.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi