Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji prate tabloidizaciju društva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Izvor: Danas

Mediji prate tabloidizaciju društva

Da li tabloidizacija, kako tvrdi Boris Tadić, koči razvoj srpskog društva?

Srećko Mihajlović, sociolog

Ne verujem da je tabloidizacija ključni činilac našeg društvenog kraha. Ona je sastavni deo našeg propadanja. Verovatno bi i detabloidizacija bila neki pokazatelj promena nabolje, ali to se ne naslućuje ni na vidiku.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka

Boris Tadić je u pravu, ali je taj proces tabloidizacije krenuo još za njegovog mandata. Neka vrsta odsustva programskih politika i odlučnih promena dovela je do medijalizacije politike, a onda i do njene tabloidizacije. To je nešto što je, u zoni malih razlika u konkretnim javnim politikama, a kroz političko spinovanje, dobilo tu težinu koju danas ima. To je tipično za vreme kriza, za pad poverenja, kada proradi to koruptivno delovanje politike na javnost i na medije, krene ljubav prema crnim hronikama, igrama na sreću i kvizovima. To je zona u kojoj se mi ponovo nalazimo po drugi ili treći put za ovih četvrt veka višepartizma.

Željko Bodrožić, potpredsednik NUNS

Slažem se sa tom tvrdnjom, samo što je Boris Tadić među poslednjima koji ima pravo da na to ukazuje. Dok je bio predsednik Srbije, upravo je on davao legitimitet tim tabloidima dajući intervjue za njih.

Petar Jeremić, predsednik IO UNS

Mediji prate tabloidizaciju društva za koju su zaslužni upravo političari. Tabloidi u pravom smislu te reči, u suštini, nisu nešto je nelegitimno. Ali, kod nas je to malo otišlo u drugu krajnost. Mediji, u svakom slučaju, nisu ti koji mogu to da promene, mogu samo da se bore protiv toga, a na drugima je da takvu situaciju ispravljaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi