Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sloboda bez slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Autor: Miroslav Kos Izvor: Blic

Sloboda bez slobode

Novinari u Srbiji dočekali su Svetski dan slobode medija u goroj poziciji nego prošle godine, deleći tako sudbinu, verovatno, većine građana ove zemlje koji poštenim radom pokušavaju da zarade da prežive.

Uprkos obećanjima o boljem životu, u kojima se političari utrkuju već godinama, svima je - vozačima, zubarima, lekarima, učiteljima... - sve gore i gore, pa i nama novinarima.

Koliko su novinari danas slobodni, dok žive sa sve težim egzistencijalnim problemima, da pišu otvoreno i hrabro? Koliko ih na tako nešto “podstiče” i činjenica da ni danas, posle toliko vremena, nisu pronađene i osuđene ubice i nalogodavci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović, Milana Pantića?

Koliko novinari danas mogu da rade svoj posao kako treba kada se već godinama srozava njihov položaj, kada se mnogi od njih dovode u status najamnih radnika koje poslodavac može da otpusti kad mu se prohte, koji u mnogim medijima rade za crkavicu.

Da li je država iskrena u nameri (ali i obavezi), još pre nekoliko godina javno izrečenoj, da će se povući iz vlasništva u medijima? Nije, naravno, i to nije slučajno. Izgubila bi se mogućnost kontrole takvih medija, a ko god da je na vlasti - o sebi želi samo hvalospeve...

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

05.05.

2014.

Nebojša Totović [neregistrovani] u 10:17

ugroženi Građani

pa sami sebe cenzurišete zbog velikih oglašivača da im se nebi zamerili-takva Vam je uređivačka politika a kukate-sve dok je Poštenom narodu zabranjeno da iznese proverene i tačne informacije neočekujte ni Vama da bude bolje.Poštovanje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi