Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlada će poštovati slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 05. 2014.

Izvor: Politika, Tanjug

Vlada će poštovati slobodu medija

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, Vlada Republike Srbije juče je poručila da će se zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija. Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva. Ona se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju i zato će se nova Vlada Republike Srbije zalagati za poštovanje slobode i pluralizma medija, navedeno je u saopštenju Vladine Kancelarije za saradnju s medijima, koje su prenele agencije.

 

„Naš cilj je da stvorimo pozitivno pravno okruženje koje poštuje ulogu medija u društvu, zato radimo na donošenju tri ključna medijska zakona i strategiji, čijim usvajanjem i primenom treba bitno da se pospeši nezavisnost medija, uz postojano finansiranje javnih televizijskih servisa i povlačenje države iz vlasništva u medijima”, naglasio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je istakao, strateški cilj Srbije je članstvo u EU, a sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja Evropske unije.

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je Svetski dan slobode medija srpska javnost dočekala u nadi da će ove godine konačno biti završen i usvojen set medijskih zakona koji treba da stvori uslove za istinsku reformu srpske medijske scene, kako bi se oslobodila netransparentnih uticaja i tabloidizacije, preneo je Tanjug.

U saopštenju se podseća da je u redovnom godišnjem izveštaju zaštitnika građana navedeno da „zahuktala tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije i lišava institucije poverenja, a za to nisu krivi tabloidi već pojedinci unutar institucija koji svoje netrasparentne ciljeve ostvaruju plasiranjem poverljivih podataka, poluinformacija, dezinformacija i laži preko odabranih medija”.

Novinari Pomoravskog okruga obeležili su juče u Jagodini, na glavnom gradskom trgu, Dan slobode medija, zahtevajući bolji ekonomski položaj i bezbednost novinara i medija u Srbiji, podsetivši državne organe da ni posle 13 godina nije otkriven ubica, a ni nalagodavci ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića, kao ni drugih srpskih novinara koji su ubijeni radeći savesno svoj posao.

„Šta još reći, šta poručiti državi, a da nismo rekli i poručili poslednjih 13 godina kada su u pitanju Pantić, Slavko Ćuruvija i Dada Vujasinović”, rekao je predsednik Kluba novinara Pomoravlja Dušan Aničić.

Sve dok se ne rasvetle zločini, ubistva novinara i medijskih radnika, sloboda medija u Srbiji će i dalje biti ugrožena, poručili su novinari, kojima se pridružio i jedan broj građana, kulturnih i javnih radnika Jagodine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi