Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Tišina samo na B92 i Studiju B
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2014.

Izvor: B92

Tišina samo na B92 i Studiju B

Akciji "Pet minuta gromoglasne tišine" povodom Svetskog dana slobode medija odazvali su se RTV B92 i RTV Studio B koji su i prekinuli emitovanje programa.

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvali su novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju Proglas ili ga objave na ekranima, a da u onlajn i štampanim medijima objave Proglas.

U Svom proglasu UNS je naveo:

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je danas. Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja. Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha.

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri. Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri a 44 procenta samocenzuri. U velikoj meri cenzuri je izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 procenata.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zato zahteva:

- da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje (najmanje u visini dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

- da parlament izmenom Zakona o privatizaciji omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrednosti. UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

- da Vlada Srbije na dnevni red konačno stavi izveštaj Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

- da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija.

- da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija "Nezavisnost" pozvali su danas sve novinare i medije u Srbiji da u subotu 3. maja, na Dan slobode medija, petominutnim prekidom rada pokažu spremnost da se bore za slobodu novinarske profesije.

"Pozivamo sve novinare i medije da 3. maja, u pet do dvanaest isključe ton i zamrače ekrane, i da minutom gromoglasne tišine pokažu da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije. Od državnih organa očekujemo da novinarima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure a od vlasnika medija da poboljšaju ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama", piše u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da finansijski i politički centri moći koriste medije u Srbiji kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima.

"O stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine naših kolega je ostalo bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, zarade su smanjene ili se neredovno isplaćuju", navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da "ni nakon 20 godina nisu otkrivene ubice novinarke Dade Vujasinović, da se ni posle 15 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen Slavko Ćuruvija i da već 13 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Srbija je prošle godine bila na 74. mestu po slobodi medija, a u svetu je prošle godine sloboda medija bila na najnižem nivou u protekloj deceniji, navedeno je u izveštaju o slobodi medija u 2013. godini, koji je u četvrtak objavila medjunarodna organizacije Fridom haus (Freedom house).

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi