Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Napadači na novinarku “Dana” Lidiju Nikčević ostaju u pritvoru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2014.

Autor: R. Vukićević Izvor: Politika

Napadači na novinarku “Dana” Lidiju Nikčević ostaju u pritvoru

Optuženi za napad na novinarku „Dana“ Lidiju Nikčević ostaće unpritvoru do izricanja konačne presude. Tako je u utorak, pred prvomajskinpraznik, odlučio sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ivan Perović. On je odbionzahtev odbrane da se optuženima omogući da se uz jemstvo koje nije bližendefinisano brane sa slobode.

Novinarka „Dana” napadnuta je ispred zdanja redakcije u večernjim satima 3. januara ove godine, u trenutku kada je napuštala službene prostorije. Maskirani napadač joj je zadao nekoliko udaraca gumenom palicom po glavi i naneo joj ozbiljne povrede, ali ne i opasne po život. Kako je kasnijom istragom utvrđeno, napad je organizovan i izveden kao opomena Nikčevićevoj da ubuduće ne objavljuje reportaže o lokalnoj narko-mafiji.

Kako je Vladimir Mitrović, jedan od optuženih i svedok tužilaštva, priznao policiji, Napad na Nikčevićevu izveden je zbog njenih tekstova o umešanosti lokalnog pogrebnog preduzeća „Narcis” u šverc droge. Na osnovu tog iskaza tereti se Željko Miletić kao organizator i „finansijer” napada. Navodno, platio je izvršiocima 4.000 evra „da obave posao”.

Na optuženičkoj klupi nikšićkog suda obrelo se šestoro optuženih: Željko Miletić, Milovan Gardašević, Vladimir Mitrović, Zoran Abramović, Vukašin Đurđevac i Nikola Bulatović, optuženi su za pripremu, podsticanje i direktno učešće u napadu, ali su pred sudom izjavili da nisu ni organizovali, ni tukli novinarku Lidiju Nikčević.

Saučesnik u napadu, a izvesno i ključni svedok na suđenju, Željko Mitrović je pred sudom povukao svoju prvobitnu izjavu o motivima i detaljima napada na crnogorsku novinarku: „Sve što sam ranije govorio bilo je pod pritiskom i ucenom policijskih inspektora”, rekao je Mitrović. Potom je opisao metode istražnih organa: „Vezali su me i tukli palicama kako bi me primorali da priznam da sam učestvovao u organizovanju prebijanja novinarke ’Dana’... Nisam mogao da izdržim policijsku torturu, pa sam potpisao izjavu koja mi je silom nametnuta – optužujući petoricu nevinih ljudi, i mene lično, za organizaciju i finansiranje napada”, rekao je Mitrović.

Optuženi Miletić i Gardašević su izjavili da su se svi optuženi nekoliko puta sastajali u kući Gardaševića, u selu Rastovac kod Nikšića. Navodno se razgovaralo o uvozu automobila iz Nemačke gde je Gardašević radio nekoliko decenija i odakle je uvozio vozila u Crnu Goru, a nikako o novinarki „Dana”, niti o organizovanju napada na nju.

Željko Miletić, vlasnik pogrebne firme „Narcis“, demantovao je da je platio 4.000 evra za prebijanje Nikčevićeve. On je izjavio da je sa njom imao vrlo korektnu poslovnu saradnju. Abramović, Bulatović i Đurđevac, koji se tereti da je Nikčevićevoj gumenom palicom zadao više udaraca po glavi, takođe su negirali umešanost u napad. Suđenje  se nastavlja 19 maja.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

30.05.

2014.

miki [neregistrovani] u 09:46

cokic

Mislim katastrofaa nemaju nijedan dokaz i drze nevine ljude katastrofaa pi ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi