Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Prvi svetski rat iz vizure novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2014.

Autor: Predrag Vujanac Izvor: Blic

Prvi svetski rat iz vizure novinara

Sudbonosne događaje pred početak rata, kao što je ubistvo Franca Ferdinanda, tadašnji srpski mediji ispratili su podrugljivo.

Tek kada su počele da padaju bombe na Beograd i kada je austrougarska vojska prešla Drinu, urednicima srpskih novina pre jednog veka postalo je jasno da je počeo rat. Ove činjenice će domaćim gledaocima otkriti nova serija „Srpska štampa 1914-1915“, koja se upravo snima u valjevskom Tešnjaru.

Ambijent stare čaršije iz turskog doba dočarava scenu u kojoj dečak glasonoša objavljuje najnovije vesti iz tek odštampanih novina, a ljudi u kafani zabrinuto komentarišu novinske naslove, dok drugi, okupljeni oko novinara koji stoji na buretu, slušaju dramatične informacije o objavi rata.

Ova dokumentarno-igrana serija u produkciji RTS-a, u četiri jednosatne epizode po scenariju Aleksandra Gatalice i u režiji Filipa Čolovića, počeće da se prikazuje u junu, a u igranim sekvencama epohu i atmosferu novinarskih redakcija tog vremena dočaravaju glumci: Bojan Žirović, Ivan Bekjarev, Irfan Mensur, Andrej Šepetkovski, Miloš Đorđević, Danijel Sič, Nebojša Milovanović i drugi.

Među svim filmovima i emisijama koje će obrađivati Prvi svetski rat, ovo je jedina koja to radi iz vizure tadašnje domaće štampe. Sve novine iz tog perioda su sačuvane i zato smo se bavili različitim novinama koje su potpuno različito doživljavale i izveštavale o sudbonosnim događajima. Ubistvo prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu tako većina listova dočekuje s podrugljivim tonom. Austrougarski ultimatum Srbiji potom mnoge novine komentarišu s humorom i cinizmom, a tek one ozbiljnije poput „Politike“ i „Pravde“ tome imaju stroži pristup. Praktično, tek s prvim žrtvama srpska štampa pre jednog veka počinje ozbiljno da se bavi Velikim ratom i u seriji pratimo taj period od godinu dana, budući da 1915. sa okupacijom novine prestaju da izlaze - otkriva za „Blic“ reditelj Čolović. Glumac Bojan Žirović, koji je u seriji narator, ističe da je scenario Aleksandra Gatalice veoma uzbudljivo istraživanje o tadašnjoj štampi.

Tabloidi od pre sto godina

Reditelj Filip Čolović napominje da je srpski medijski prostor i pre tačno sto godina imao tabloide čiji su TEKSTOVI žestoko PRELAZILI GRANICU DOBROG UKUSA, pa se „Srpska štampa 1914-1915“ bavi i njima - od toga kako su se SPRDALI s vladajućom DINASTIJOM I VLADOM, opisivali odgriženo uvo jednog muškarca u tuči u kafani „Takovski grm“, do ljubavnih ponuda u tadašnjim oglasima.

Nije se mnogo toga promenilo

Meni je posebno interesantno bilo da uporedim IZVEŠTAVANjE PRE JEDNOG VEKA SA ONIM ŠTO SMO MI PREŽIVLjAVALI 90-IH. Iako je sve nagoveštavalo da počinje Veliki rat, tadašnje novine kao da su izbegavale da to priznaju i imaju viziju šta će se dogoditi, što je SLIČNO onome uoči bombardovanja 1999. godine - kaže Žirović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi