Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić: Vlast i dalje krije kako troši naše pare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2014.

Izvor: Alo!

Šabić: Vlast i dalje krije kako troši naše pare

Vlast i dalje krije informacije o raspolaganju javnim novcem i velikim javnim resursima, mada ima pomaka nabolje, ocenio je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić u javnom pismu upućenom novinarima.

U čestitki povodom Svetskog dana slobode medija poverenik Šabić izjavio je da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način i poručio da proklamovani principi javnosti njenog rada ne smeju ostajati na nivou “papirnih” proklamacija.

Da bi mediji i novinari mogli da ostvaruju svoju, za demokratsko društvo izuzetno važnu funkciju, veoma je bitno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu, na pravi način izvršavaju svoje obaveze prema javnosti - rekao je Šabić i istakao da je neophodno da se konačno, na pravi način aktiviraju zakonski mehanizmi odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti.

“Sve aktivnosti vlasti, posebno raspolaganje javnim novcem i velikim javnim resursima, su legitiman predmet interesovanja i analize od strane novinara i medija.

I izuzetno je važno da se mediji njima bave na osnovu pouzdanih i kompletnih informacija, odnosno dokumenata”, naveo je Šabić.

Nemoguće je ne setiti se da je proteklo 20 godina od smrti Dade Vujasinović, 15 od smrti Slavka Ćuruvije i 13 od smrti Milana Pantića, a da istina i pravda nisu zadovoljeni. Od izuzetnog je značaja da ti slučajevi konačno budu rasvetljeni i razrešeni kao garancija da se ništa slično u Srbiji više nikad ne sme i neće ponoviti.

Nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što bez sumnje uključuje i dužnost države da kazni one koji tu bezbednost ugroze - kazao je Šabić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi