Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Usvajanje medijskih zakona put do istinske reforme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 05. 2014.

Izvor: Beta, Blic

Janković: Usvajanje medijskih zakona put do istinske reforme

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je uverenje, povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, da će ove godine konačno biti usvojen set medijskih zakona koji treba da stvori uslove za istinsku reformu srpske medijske scene, kako bi se ona oslobodila netransparentnih uticaja i tabloidizacije.

 

Čestitajući svim medijskim poslenicima, zaštitnik građana je u saopštenju posebno istakao pravo novinara da rade slobodno, ali i obavezu da istinito, potpuno i pravovremeno informišu građane.

Zaštitnik građana je podsetio da je u svom redovnom godišnjem izveštaju istakao da je tabloidizacija medija u prethodnom periodu prerasla u tabloidizaciju države koja krši ustavno pravo na brzo, objektivno i tačno informisanje građana i dezavuiše rad institucija.

"Zahuktala tabloidizacija medijskog prostora Srbije krši ljudska prava, urušava vladavinu prava, devalvira borbu protiv korupcije i lišava institucije poverenja, a za to nisu krivi tabloidi već pojedinci unutar institucija koji svoje netrasparentne ciljeve ostvaruju plasiranjem poverljivih podataka, poluinformacija, dezinformacija i laži preko odabranih medija", dodaje se.

Janković je ocenio da bez prekidanja takvog trenda nije moguće stvaranje uslova za punu afirmaciju osnovnih demokratskih principa, ljudskih i građanskih prava a da je glavna odgovornost za obavljanje tog posla na organima javne vlasti, kao i na medijima i novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi