Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Opet verbalni delikt
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 05. 2014.

Izvor: ASMEDI

Opet verbalni delikt

Novinarka Slavica Lukić već je prvostepeno osuđena, a četrdeset i dva hrvatska novinara tek čeka suđenje zbog, kako to zakon kaže, „sramoćenja“.

 

Verbalni delikt je tako, na sporedna vrata, ponovo ušao u Hrvatsku i uterao strah među ionako isfrustrirane novinare, koji više nisu bezbedni ni kada napišu istinu.

„Sramoćenje“ je nova formula kako disciplinovati novinare, pre svega od strane moćnih interesnih grupa. Lukićeva je tužena i osuđena jer je pisala da je privatna poliklinika „Medikol“ dobila pare od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali joj nije išla naruku tvrdnja da je „Medikol“, uprkos ogromnom novcu koji je dobio od države, nesigurna firma, a to je ocenjeno kao „sramoćenje“.

Hrvatsko novinarsko društvo tvrdi da je to kazneno delo pretnja slobodi govora, i da u problemima može da se nađe svaki građanin, a ne samo novinar. Na sudsku klupu će i nekoliko novinara, među kojima su glavni urednik „Novog lista“ Branko Mijić i bivši urednik Hrvatske televizije Zoran Šprajc, samo zbog toga što su preneli ono što je premijer govorio.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi