Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Egzibicije u etru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2014.

Izvor: Novi magazin

Srbija Frekvencija i Kristijan

Egzibicije u etru

Konkurs za dodelu dela nacionalne frekvencije koja je ostala upražnjena gašenjem TV Avala raspisan je još u oktobru 2012. godine, ali ni 400 dana kasnije Savet RRA nije uspeo da donese konačnu odluku.

Ni drugi pokušaj da se Savet Republičke radiodifuzne agencije odluči između Kopernikusa i TV Nova koje su se prijavile za dodelu dela nacionalne TV frekvencije nije dao rešenje – nisu usvojeni prigovori ovih televizija. Na prethodnom glasanju devetočlani Savet glasao je 4:4, dok je jedan listić u tajnom izjašnjavanju bio nevažeći. Za odluku o dodeli frekvencije bilo je potrebno da jedna od televizija dobije pet glasova. Konkurs je propao, a ni Savet RRA, niti čelnici ovih televizija nisu sasvim sigurni šta im je činiti.

„Odluka je takva da nisu usvojeni prigovori televizija koje su konkurisale, čime je konkursna procedura završena. Da smo neki prigovor televizija usvojili, onda bismo ponovo glasali o dodeli dozvole. Mi ćemo se nakon što televizijama uputimo rešenje o odluci obratiti Republičkoj agenciji za elektronske telekomunikacije RATEL, da vidimo da li će se steći uslovi za raspisivanje novog konkursa“, izjavio je Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Neslaganja: Prema nekim najavama, osim sa RATEL-om, predstavnici RRA će kontaktirati i sa drugim državnim organima, pre svega Ministarstvom telekomunikacija, kako bi se videlo ima li svrhe da konkurs bude raspisan i treći put. Ono što nije dospelo do javnosti jeste informacija da se nakon izjednačenog ishoda glasanja, kada su Kopernikusu i Novoj pripala po četiri glasa, prilikom narednog okupljanja na kojem prigovori nisu usvojeni rezultat drastično promenio: Dvoje članova je bilo za usvajanje prigovora, što bi automatski zahtevalo i novo glasanje o dodeli frekvencije, dok je sedam članova smatralo da žalbe nisu osnovane.

Gordana Suša, članica Saveta RRA, u vreme donošenja odluke o raspisivanju konkursa za deo frekvencije koju je koristila TV Avala bila je protiv takve namere zbog interesa digitalizacije i javnog interesa. Međutim, pošto je odluka o konkursu ipak usvojena, u više navrata je iznela stav da se frekvencija onda mora i dodeliti:

„Kopernikus ne može da dobije nacionalnu frekvenciju prvenstveno jer je jedan od glavnih kablovskih operatera. A, sa druge strane, jer je Kopernikus dva puta dobio opomene od RRA da je partijska televizija“, kaže Suša.

Kako objašnjava, u udarnim emisijama ove kablovske televizije mogli smo da vidimo urednike i voditelje koji se javno izjašnjavaju kao članovi vladajuće stranke, a jednog od njih pre nekoliko dana i u klupi Skupštine Srbije.

„Drugo, kada sam gledala i upoređivala ta dva projekta, elaborate jedne i druge televizije, razlika je kao nebo i zemlja. Kao spejs šatl i trabant. Posetili smo obe televizije i ni na koji način ne mogu da se upoređuju, ni na programskom planu, ni po onome što danas vidimo na kablu. To je ključno. Nova ima najmoderniju tehniku i tehnologiju i okupili su odličan tim ljudi iz Srbije. Na kraju, mislim da je odluka da se frekvencija ne dodeli nikom protiv interesa javnosti i interesa građana Srbije. Jer, naši građani, kao i građani svuda u svetu, vole da imaju više, a ne manje, građani žele i Lidl i Ikeu. Ukratko, pobedio je lobi postojećih televizija koja ne žele konkurenciju“, dodaje Suša.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

30.04.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:06

Povezano misljenje

U okviru Javne konsultacije o nacrtu Pravilnika o utvrđivanju plana raspodele radio-frekvencija za IMT sisteme za pružanje javne elektronske komunikacione usluge u frekvencijskim opsezima 791-821/832-862 MHz (29.04.2014), izneo sa sledece misljenje u vezi ovog teksta:

"Da li je sprovodjenje ovih javnih konsuntacija ustvari svojevrstan komentar RATEL-a na nedavnu konstataciju RRA koja glasi: "Ukoliko frekvencija ponovo ne bude dodeljena, rekao je Karadžić, predstavnici RRA će razgovarati sa drugim državnim organima, medju kojima su RATEL i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kako bi se videlo ima li svrhe da treći put bude raspisan konkurs." (23. 04. 2014. 'RRA nije dodelila nacionalnu frekvenciju')."

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi