Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Gde su otisci šaka graditelja Avalskog tornja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2014.

Autor: Slobodanka Rakić - Šefer Izvor: Politika

Gde su otisci šaka graditelja Avalskog tornja

Dana 29. aprila navršava se petnaest godina otkako je tokom NATO-agresije srušen simbol Beograda i cele Srbije – Avalski toranj. Mlađe generacije ovaj podatak neće upamtiti jer je pre četiri i po godine na istom mestu podignut istovetan, koji svakodnevno posećuju građani Beograda i Srbije, turisti iz bivše Jugoslavije i gosti iz inostranstva.

Novi toranj je izgrađen zahvaljujući inicijativi gotovo milion građana Srbije koji su molili, tražili, pisali i zahtevali od vlasti i svih nadležnih da se ponovo izgradi.

Da se ideja o obnovi tornja ne bi rasplinula, inicijativu je preuzelo Udruženje novinara Srbije, Miloš Bato Milatović i Radio-televizija Srbije. Svake nedelje, oni su posećivali gradilište, vodili značajne ljude iz kulturnog i javnog života koji su dali, kako materijalni, tako i moralni doprinos graditeljima, a svakog petka građani Srbije su dobijali iscrpan izveštaj sa gradilišta zabeležen kamerom.

Tako su gradnju novog tornja materijalno pomogli i posetili i Ana Ivanović i Novak Đoković i mnogi drugi sportisti, poznati operski pevači, pisci, pesnici i slikari kojih više nema među nama, poput Pavića, Dragomira Brajkovića, Mome Kapora i Olje Ivanjicki. Svako na svoj način je dao doprinos u obnovi, a njihove šake su zabeležene otiscima u svežem malteru, kao izraz zahvalnosti i večiti podsetnik.

Tako je dogovoreno, i tako je trebalo da bude, ali do dana današnjeg ploče sa otiscima stoje negde zarobljene. Toranj bez njih deluje nezavršeno. Table sa šakama blizu dvesta javnih ličnosti, bez sumnje, bile bi atrakcija kao i toranj!

Slobodanka Rakić-Šefer,

slikarka, Beograd

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi