Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neobjektivno ili prljavo?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2014.

Autor: D. S. Izvor: Politika

Neobjektivno ili prljavo?

Informativna služba SNS odbija da precizira nedeljne pritužbe na RTS

Dva dana posle neobično oštro intoniranog napada Informativne službe Srpske napredne stranke na Radio-televiziju Srbije („RTS umesto da bude javni servis svih građana, služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića”, saopštila je ova stranka u nedelju ujutro, uz opasku da smo u danu kada se formirala Vlada Republike Srbije, bili svedoci „bujice neosnovanih primedaba voditelja RTS-a, sa jedinim ciljem – da se unizi nova vlada i ugled Aleksandra Vučića”), javnost još ne zna šta je izazvalo toliki gnev SNS prema javnom servisu. 

Naprednjaci kao da su u međuvremenu spustili loptu, jer je šefica Informativne službe ove stranke Vladanka Malović juče odbila da obrazloži, to jest da argumentima potkrepi žestoku kritiku RTS-a koju su novinarska udruženja u nedelju proglasila napadom na slobodu medija i zastrašivanjem novinara.

Malović sada tvrdi da je njena stranka samo ukazala da jednostavno postoje neke stvari koje ne idu u prilog objektivnog izveštavanja. Na pitanje na koje su emisije i autore na javnom servisu tačno mislili, Vladanka Malović je nekoliko puta ponovila stranačko saopštenje izbegavajući da precizno odgovori na to pitanje, dodajući da svako ko prati RTS može sam da proceni o kojim emisijama i voditeljima je reč.

Podsećamo da su novinarska udruženja kritikovala upravo odsustvo konkretnih primera u saopštenju SNS-a.

Redakcija „Politike” se za komentar obratila i Slobodanu Markoviću, predsedniku Upravnog odbora RTS-a, ali je on odbio da se javno oglasi o ovoj temi. Za razliku od njega Milan Nikolić, član Upravnog odbora RTS-a, rekao je da je zgrožen informacijom koju je pročitao u „Politici” i napominje da ne zna na koga se ona konkretno odnosi.

„Ukoliko postoji nekakva primedba na rad RTS-a, onda naprednjaci trebaju da kažu konkretno o kojoj emisiji je reč, koji novinar i kakve stavove je izneo.

To su paušalne ocene koje nemaju veze s realnošću. Zbunjen sam i pretpostavljam da ćemo uskoro imati sastanak Upravnog odbora RTS-a, pa ćemo videti o čemu se tu radi”, rekao je Nikolić. Ni on nije rekao da li je tražio da se Upravni odbor RTS-a sastane ili oglasi ovim povodom.

Radio-televizija Srbije do sada nije reagovala na optužbe SNS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče je protestovalo zbog priloga objavljenog u okviru vesti TV Pink „Minut, dva”, u kome se, po rečima NUNS-a, „denunciraju” pojedini novinari RTS-a, a njihov rad stavlja u politički kontekst. Televizija Pink je u prilogu emitovanom u okviru „Minut, dva” ilustrovala saopštenje SNS-a video-zapisom sa likovima predsednika DS-a Dragana Đilasa, autorke emisije „Da. Možda. Ne” Olivere Kovačević, novinara Bojana Brkića i voditeljke „Jutarnjeg program” RTS-a Nataše Miljković.

NUNS tvrdi da je TV Pink na taj način grubo povredio profesionalni integritet koleginica i kolega sa RTS-a insinuirajući da rade po nečijem političkom nalogu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi