Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Naprednjaci nezadovoljni Radio-televizijom Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 04. 2014.

Autor: M. A. Izvor: Politika

Naprednjaci nezadovoljni Radio-televizijom Srbije

Srpska napredna stranka saopštila je juče da „Radio-televizija Srbije, umesto da bude javni servis svih građana, služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića”.

 

„SNS se ne žali ni na šta, ali želimo da informišemo građane da Radio-televizija Srbije, umesto da bude javni servis svih građana, služi kao svakodnevni poligon za prljave napade na predsednika SNS-a Aleksandra Vučića”, navodi se u saopštenju koje je preneo Tanjug.

„Imali smo prilike da prethodnih dana, kao i u danu kada se formira Vlada Republike Srbije, budemo svedoci bujice neosnovanih primedbi voditelja RTS-a, sa jedinim ciljem – da se unizi nova vlada i ugled Aleksandra Vučića”, ocenili su u SNS-u, što je izazvalo reakciju i opozicionih stranaka i novinarskih udruženja.

Prva se oglasila Demokratska stranka (DS), nazvavši tvrdnje naprednjaka „neverovatnim”. Štaviše, u saopštenju DS-a koje je prenela Beta navodi se da su program RTS-a u prethodne dve godine obeležili potpuno nekritički stav prema Vučićevom radu, nesrazmerna vremenska zastupljenost onih koji podržavaju politiku vlade i onih koji je kritikuju, nemogućnost da se čuje bilo kakav stav koji bi bio u suprotnosti s onim što vlada radi, te emisije u kojima postoje monolozi umesto intervjua.

„Očigledno je da Srpska napredna stranka i od kako je osvojila apsolutnu vlast nastavlja svoja nastojanja da kontroliše sve medije i nastavlja svoju borbu protiv zamišljenih neprijatelja”, naveo je DS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je zabrinutost zbog saopštenja SNS-a, uz ocenu da „takva optužba, bez navođenja bilo kog primera navodne ’prljave kampanje’, predstavlja klasičan vid pritiska na RTS i slobodu medija u Srbiji, kao i zastrašivanja novinara”. UNS je javno upitao koliko će najmoćnija politička stranka u Srbiji tokom mandata biti tolerantna prema kritikama, ako ovako reaguje na vrhuncu popularnosti.

Takođe, i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je osudilo saopštenje SNS-a, navodeći da takav nastup vladajuće stranke vraća Srbiju u vreme kada su mediji bili „ili apsolutno poslušni, ili su se držali svoje uređivačke politike rizikujući opstanak, pa i živote novinara i urednika”.

To udruženje je podsetilo vladajuću stranku da je posao novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja, a posao političara i drugih javnih ličnosti jeste da na ta pitanja odgovaraju.

„Ne postoje pogrešna pitanja, postoje samo pogrešni odgovori, a jutrošnje saopštenje SNS-a jedan je od najlošijih ’odgovora’ koji je iz vrha vlasti stigao u proteklih nekoliko godina”, ocenio je NUNS i podsetio vladajuću stranku da ni država ni drugi centri moći nemaju pravo da se mešaju u uređivačku politiku medija.

NUNS je istakao da ne vidi drugi razlog za ovakav pristup osim namere da se svim novinarima i urednicima stavi do znanja da vode računa o tome šta pišu, govore i pitaju.

„To otvara put za novo jačanje ionako preterano prisutne autocenzure”, ocenio je NUNS.

Naprednjaci juče nisu preciznije objasnili svoje navode, sem što su naveli „da je očigledno da DS u saradnji s pojedinim ljudima koji rade na RTS-u koriste javni servis za prljavi napad na Aleksandra Vučića i SNS”.

Iz Srpske napredne stranke ističu da im je cilj da informišu građane Srbije, kojima je stalo do objektivnosti medija i koji veruju Aleksandru Vučiću, o tome na koji se način zloupotrebljava „javni servis”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi