Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Hrvatsko zakonodavstvo ima novu formulu za disciplinovanje novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2014.

Autor: J. Kerbler Izvor: Večernje novosti

Hrvatsko zakonodavstvo ima novu formulu za disciplinovanje novinara

Novinarka Slavica Lukić već je prvostepeno osuđena, a četrdeset i dva hrvatska novinara tek čeka suđenje zbog, kako to zakon kaže, „sramoćenja“. Verbalni delikt je tako, na sporedna vrata, ponovo ušao u Hrvatsku i uterao strah među ionako isfrustrirane novinare, koji više nisu bezbedni ni kada napišu istinu.

„Sramoćenje“ je nova formula kako disciplinovati novinare, pre svega od strane moćnih interesnih grupa. Lukićeva je tužena i osuđena jer je pisala da je privatna poliklinika „Medikol“ dobila pare od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, što je nesporna činjenica, ali... Lukićevoj nije išla naruku ni tvrdnja da je „Medikol“, uprkos ogromnom novcu koji je dobio od države, nesigurna firma, jer je i to ocenjeno kao „sramoćenje“. Dakle, novinar je u svemu bio u pravu, osim što nije mogao da zadovolji Kazneni zakon koji ima novu kategoriju - „sramoćenje“.

Ali, sramotu zbog takvog zakona država, koja ga je i donela, ne pokazuje. Doduše, vlada Zorana Milanovića, nakon pritisaka novinarske organizacije, sada razmatra izmene zakona, ali pre zbog činjenice da bi sa takvim zakonodavstvom Hrvatska mogla da dođe na evropski stub srama, nego zbog domaćih potreba. Hrvatsko novinarsko društvo tvrdi da je to kazneno delo pretnja slobodi govora, i da u problemima može da se nađe svaki građanin, a ne samo novinar.

Novinari kažu da oni koji su ih u prošlosti progonili zbog verbalnog delikita čine to i sada. Ali, ovaj put bolje organizovani, sa isključivom namerom da se utera strah i ne piše istina, jer pretnje visokih kazni danas su po novinare pogubnije od bilo čega drugog. Da hrvatskim novinarima nije lako ni zbog obračuna samih političara, najbolje pokazuje primer privatne sudske tužbe zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića protiv Zorana Milanovića, zbog premijerovih istupa u kojima je Bandića optužio za korupciju. Na sudsku klupu će i nekoliko novinara, među kojima su glavni urednik „Novog lista“ Branko Mijić i bivši urednik Hrvatske televizije Zoran Šprajc, samo zbog toga što su preneli ono što je premijer govorio.

Opasan komentar a

Novčanim kaznama kažnjeni su i televizijski novinari Stipe Alfir i Damir Smrtić, jer su na javnoj televiziji nedavni referendum o braku komentarisali „zaostalim“, uz reči da je Hrvatska dva sata od Engleske, ali hiljadu svetlećih godina od nje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi