Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Aman više, reklame nam probiše uši!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 04. 2014.

Autor: Jelena Đondović Izvor: Naše novine

Aman više, reklame nam probiše uši!

Svaki put kada počnu reklame na televiziji, praktično doživimo pravi udar na bubne opne jer se jačina tona u tim trenucima drastično povećava.

Primetili su ovo i u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) i izdali upozorenje emiterima zapretivši prekršajnim prijavama i (u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama) kaznama koje mogu iznositi i do dva miliona dinara, ali za to, izgleda, niko ne haje...

Bez ijedne prijave

Kolike su tačno oscilacije tj. pojačavanje tona, niko ne može precizno da kaže jer je poslednje istraživanje rađeno pre nekoliko godina. Tada je ustanovljeno da se nijedna televizija s nacionalnom frekvencijom ne pridržava maksimalno dozvoljene jačine tona.

Najmanja odstupanja imao je Javni servis, i to drugi program RTS-a. Iako je maksimalna dozvoljena jačina tona u signalu analogne televizije 50 kiloherca, kod nekih televizija tokom reklama izmerena jačina dostizala je i 165 kiloherca. RATEL je i tada apelovao na sve emitere i pretio kaznama, ali ih očigledno niko nije posluša. Poslednje upozorenje izdato je pre nekoliko dana:

- Upozoravamo sve emitere da se pridržavaju tehničkih normi kojima se reguliše ova oblast jer ćemo u suprotnom biti prinuđeni da pokrenemo prekršajne prijave u skladu s odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama - saopštio je RATEL i naložio svim emiterima da ponovo izvrše neophodna testiranja. Direktor te agencije Milan Janković izjavio je da do sada nije podneta nijedna prijava, ali da ubuduće neće biti tako. Ivan Milošević, stručnjak za marketing, za Naše novine objašnjava da jači zvuk privlači pažnju i da je to je klasičan marketinški trik koji svi emiteri koriste:

- Reklamne blokove gledaoci obično koriste da obave neke kućne poslove, popiju kafu ili šta god, u svakom slučaju u tim momentima se najčešće udalje od TV prijemnika i upravo se zbog toga pojačava zvuk, da bi se privukla pažnja, što je i krajnji cilj reklama. Takođe, čim počnu reklame, pažnja opada jer se prekida gledanje, pa se jačinom tona pažnja gledalaca pokušava vratiti i usmeriti na TV ekran. Osim toga, naše reklame su uglavnom nekreativne, neduhovite, i zato je neophodno bar ih zvučno naglasiti.

Ugledajmo se na druge

Profesor Rade Veljanovski, stručnjak za elektronske medije i učesnik u kreiranju gotovo svih medijskih zakona, smatra da se ovoj pojavi treba stati na put, ali da se RATELU mora priključiti i Republička radiodifuzna agencija (RRA):

- Pojačavanje tona za vreme reklamnog bloka je praksa koja kod nas postoji odavno i koju niko ne sankcioniše kako treba. U uređenim, demokratskim zemljama to je odavno eliminisano. RATEL je sam nemoćan jer neki emiteri će kalkulisati i verovatno utvrditi da će im kazna biti manja od zarade, videti da im se isplati i nastaviti po svom. Treba postavi jasne odredbe i uvesti privremene zabrane emitovanja programa za one televizije koje ih se ne pridržavaju.

Šta kažu televizije

B92

Televizija B92 se u svom dugogodišnjem radu uvek pridržavala tehničkih normi, pa i tih vezanih za jačinu zvuka kada se emituju reklame, i namerava da nastavi putem usavršavanja tehničkih performansi, kako u produkciji, tako i u emitovanju programa. Odgovorno postupanje pre svega dugujemo svojim gledaocima, a naravno savesno prihvatamo sve sugestije i preporuke RATEL-a kako bismo unapredili svoj rad.

Prva

Naša televizija je u skladu sa predlogom RATELA-a već uradila testiranje glavnog predajnika na Torlaku i on zadovoljava tehničke norme. Svakako ćemo ozbiljno shvatiti upozorenje i uraditi dodatno merenje celokupne mreže. Što se tiče distribucije signala u okviru alternativnih tehnologija, odgovornost snosi operater.

Hepi

Ne možemo sada da kažemo da li kršimo tehničke standarde što se tiče distribucije zvuka u vreme emitovanja reklama jer još nismo uradili neophodna testiranja. Ukoliko bude nepravilnosti i odstupanja, mi ćemo ih ispraviti.

Pink

Bez odgovora.

RTS

U montažnoj jedinici, prilikom arhiviranja svake pojedinačne reklame, kojoj prisustvuju montažer i tonac, pored vizuelne, reklame prolaze i tonsku kontrolu i nivelišu se prema zadatim odnosno dozvoljenim parametrima.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi