Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji iz regiona žele da sarađuju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 04. 2014.

Izvor: Beta, RTV

Mediji iz regiona žele da sarađuju

Učesnici međunarodne ekspertske medijske konferencije "Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi" zauzeli su se danas za uspostavljanje bolje i raznovrsnije međusobne saradnje i ocenili da od toga svi mogu imati koristi.

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine (RTV) Srđan Mihajlović rekao je da ta medijska kuća do sada nije na pravi način odgovorila na izazov razmene sadržaja između regionalnih medija.

"Želimo da podelimo naše vesti sa medijima u Vojvodini i u okruženju", naveo je Mihajlović i dodao da je specifičnost RTV-a zapravo njen glavni razvojni potencijal.

Koordinatorka TVR iz Temišvara Ditlinde Dines (Dietlinde Dinesz) kazala je da je ta televizija "veoma otvorena za koprodukcije".

"Ako treba, radiću svakoga dana tri sata više, samo da bi se ostvarile koprodukcije. Jako je dobro da svi znaju šta se dešava u Vojvodini, u Segedinu, Temišvaru, da gledaoci u regionu znaju koje probleme imamo", kazala je Dines.

Savetnica generalnog direktora Radio-televizije Srbije Vesna Sladojević ocenila je da se informacije iz regiona teško probijaju u centralne informativne emisije.

"To je uglavnom izveštavanje o ekscesnim događajima, a suštinski ne znamo ništa o životu ljudi u susednim zemljama", ocenila je Vesna Sladojević.

Prema njenim rečima, zajednički projekti više medijskih kuća predstavljali bi korak dalje od sadašnje razmene medijskih sadržaja.

"Koprodukcije jesu skupe, ali donose više koristi nego što koštaju", ocenila je Vesna Sladojević.

Interesovanje za regionalnu medijsku saradnju iskazali su i predstavnici medija iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Međunarodnu ekspertsku medijsku konferenciju "Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi" organizuju Institut evropskih regiona iz Salcburga i Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Na konferenciji učestvuju eksperti i predstavnici medija iz Brisela, Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Javni servisi na budžetu do donošenja zakona

Državna sekretarka u Ministarstvu kulture i informisanja Gordana Predić izjavila je danas da RTV pretplata nikada nije zaživela iz različitih razloga i dodala da je država zbog toga ove godine izdvojila 7,5 milijardi dinara za funkcionisanje Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, do donošenja zakona o javnim servisima.

Gordana Predić je na međunarodnoj medijskoj konferenciji u Skupštini Vojvodine kazala da pretplata nije zaživela jer su izostale odgovarajuće sankcije za neplaćanje, kao i zbog ekonomske krize i niskog standarda života građana.

Ona je ukazala da je položaj javnih servisa u Srbiji težak, a naročito kada je reč o Radio-televiziji Vojvodine, čija je televizijska zgrada potpuno uništena u NATO bombardovanju 1999. godine i do danas nije obnovljena. 

Predsednik Instituta evropskih regiona (IRE) iz Salcburga Franc Šausberger rekao je da regionalni mediji u Evropi treba da se povezuju i da razmenjuju iskustva, kako bi učili jedni od drugih, i kada su u pitanju dobra i kada su u pitanju loša iskustva. 

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić rekao je da je potrebno uspostaviti saradnju između regionalnih medija u oblasti arhiviranja medijskih sadržaja. 

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić rekao je da Radio-televizija Vojvodine, kao jedan od najvećih regionalnih medijskih servisa u Evropi, ima potencijal da postane centar saradnje regionalnih javnih servisa. 

Međunarodnu ekspertsku medijsku konferenciju "Regionalni mediji u jugoistočnoj Evropi" organizuju IRE i NDNV pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje. 

Na konferenciji učestvuju eksperti i predstavnici medija iz Brisela, Austrije, Nemačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi