Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kriminalci na TV - moralno pitanje?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2014.

Izvor: B92, Blic

Kriminalci na TV - moralno pitanje?

RRA će na sledećoj sednici raspravljati o medijskom promovisanju ličnosti sa bogatim kriminalnim dosijeima, koje uzima maha na TV stanicama, kao i u štampi. Novinarska udruženja traže reakciju zbog propagiranja kriminala ističući da posebno brine kontekst u kom se osobe kao Kristijan Golubović predstavljaju publici. "Moralno je pitanje da li se na takav način mogu promovisati ljudi za koje je percepcija u javnosti da su kriminalci", rekao je zamenik predsednika RRA Goran Karadžić za "Blic".

Kako navodi list, RRA ima obavezu da prati program i stara se o tome da se ne propagiraju stvari koje bi štetno mogle da utiču na mlade, a Karadžić napominje da bi TV koje to čine mogle da budu kažnjene zabranom emitovanja programa do 30 dana. 

UNS je u saopštenju istakao da mediji danas takve ličnosti predstavljaju kao model poželjnog ponašanja u društvu. 

"UNS ističe da je pravo svakog novinara da razgovara sa ličnostima koje su interesantne javnosti, ali podseća da je suprotno novinarskom kodeksu ljudima pravosnažno osuđenim za krivična dela omogućavati da posredstvom medija satanizuju druge i umesto suda ih proglašavaju kriminalcima. UNS podseća da je, u skladu sa dobrom novinarskom praksom, u ovakvim slučajevima važno podsetiti javnost da je osoba sa kojom se razgovara pravosnažno osuđena", navodi UNS. 

NUNS smatra da televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali i pojedini pisani mediji, prećutkujući ili olako prelazeći preko činjenica da se radi o osobi koja za sobom ima više teških krivičnih dela i koja je skoro pola života provela u zatvoru, ne samo da dovode u zabludu građane Srbije, već šalju veoma opasne poruke, pre svega, mlađim generacijama. 

NUNS je zatražio reakciju i RRA i Saveta za štampu. 

Sociolog dr Olivera Pavićević za "Blic" kaže da je cilj promovisanja sadržaja kao što su emisije sa Golubovićem gledanost po svaku cenu, dok profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović navodi da pristup medijima dilerima droge treba omogućiti samo ako govore pokajnički i objašnjavaju mladima da ne ulaze u tako nešto.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi