Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV pretplata ponovo od 2016 godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2014.

Autor: I. M. - R. DR. Izvor: Večernje novosti

TV pretplata ponovo od 2016 godine

Obećanje koje je Vlada Srbije dala pre gotovo godinu dana da će televizijska pretplata da bude ukinuta još nije ispunjeno, a već sada se zna da će ta odluka biti kratkog roka.

Prema saznanjima „Novosti“, radna grupa za izradu novih medijskih propisa najbliže je rešenju da se od 2016. ponovo i trajno uvede plaćanje TV signala.

Kako usvajanje medijskih zakona kasni, građani ove godine programe javnih servisa RTS i RTV plaćaju dvostruko - kroz pretplatu, ali i iz budžeta. Zbog male stope naplate, Vlada Srbije izdvojila je iz ovogodišnjeg budžeta 7,5 milijardi dinara za rad ove dve medijske kuće. Dvostruko finansiranje trebalo je da bude kratkog daha, ali se odužilo zbog izbora i pauze u skupštinskom radu. Kad zakon o javnim servisima, za koji se čeka zeleno svetlo iz Brisela, podrži većina poslanika, pretplata bi trebalo da bude privremeno ukinuta. Tada će ostati samo budžetska pomoć, i to do kraja 2015. godine. Posle toga trošak rada javnih servisa moraće ponovo da padne na građane.

- Razmatramo dva modela plaćanja, ali u svakom slučaju bismo odvojili pretplatu od računa za električnu energiju - saznajemo u radnoj grupi za izradu medijskih zakona.

- Jedna opcija je uvođenje inkasanata koji bi od vrata do vrata naplaćivali zaduženja. Drugi mogući model je slanje računa građanima na kućnu adresu.

Procenat naplate pretplate drastično je smanjen poslednjih godina, a posebno od maja 2013. godine kada je najavljeno njeno ukidanje, koje se do danas nije dogodilo. I baš zbog malih prihoda od uplata građana, država je morala da interveniše i dotira 7,5 miliona dinara kako bi Radio-televizija Srbije i RTV Vojvodine mogle da prežive. Procenjuje se da tek oko trećine građana plaća pretplatu i da je RTS prošle godine, umesto 2,5 milijardi dinara, uspeo da naplati nepunih 379 miliona dinara. Zavisno od meseca, procenat naplate varirao je tokom 2013. godine od 16 do 43 odsto.

U iščekivanju konačnog rešenja za naplatu TV pretplate, u javnosti je pukao glas da je RTS na 390.000 kućnih adresa neplatiša poslao tužbe. U cirkularnom pismu koje kruži društvenim mrežama pozivaju se građani da ne primaju ove akte i da se ne odazivaju na pozive javnog servisa. U RTS juče nismo uspeli da proverimo ovu informaciju. Međutim, vest o ofanzivi na nesavesne gledaoce najverovatnije nije istinita, jer privatni izvršitelji, preko kojih bi trebalo da ide prinudna naplata, još nisu dobili     nijedan predmet javnog servisa.

Usvajanje na leto

Formalna obustava sadašnje obaveze plaćanja pretplate mogla bi da stupi na snagu ovog leta. Set medijskih zakona trebalo bi da se nađe na dnevnom redu parlamenta odmah po formiranju nove vlade. Medijski zakoni su sastavni deo poglavlja 23, koje se tiče medijskih sloboda i prava na izražavanje i državi su veoma bitni zbog pridruživanja EU.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi