Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Učestale TV promocije Kristijana Golubovića, aktera filma “Vidimo se u čitulji”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 04. 2014.

Autor: Lj. Malešević Izvor: Dnevnik

Učestale TV promocije Kristijana Golubovića, aktera filma “Vidimo se u čitulji”

Učestalo je televizijsko pojavljivanje Aleksandra Kristijana Golubovića (jedinog preživelog aktera dokumentarca “Vidimo se u čitulji”), kojeg je već Viši sud u Beogradu osudio na 14 godina zatvora zbog trgovine drogom, a na slobodi je jer čeka konačnu odluku Apelacionog suda. Preksinoć je sa “Pinka” slao poruke protiv kriminala, ali i promovisao svoj lik, telo i delo. Pojavio se u ulozi voditelja šou-emisije, postavljao gostima pitanja, a na kraju i crtao.

 

Kriminolog dr Zlatko Nikolić objašnjava za “Dnevnik” da je Golubović iskoristio priliku da se pokaže u svetlu u kojem želi i da mu se tu nema šta zameriti, ali da se društvo mora zamisliti da li nacionalna TV frekvencija obavezuje na pravila ponašanja i poruke koje se šalju.

- Kakva je potreba da se emituje ovakve emisije i dovode u studio ovakvi likovi? Kod nas se pomešalo gradivo šta jeste, a šta nije ekskluziva. Takve se televizije ne mogu igrati onim što je pogrešan model za oponašanje kod mladih.

Čak i da je unapred pisalo “nije za tu i tu starosnu populaciju”, zainteresovanima ne možete zabraniti da kod kuće gledaju Golubovića. Kad dovodite nekog ko ima prirodnu potrebu da sebe predstavi u drugom svetlu od slike o njemu stečene iz silnih presuda i brojnih tetovaža, krivi su oni koji ga zovu da gostuje - kaže Nikolić.

Ako ovako nastavimo, napominje, kod mladih će se učvrstiti uverenje da ako budu kao Kristijan, jednog dana će i oni biti glavni i na televiziji.

- Pomisliće da je to lakši put do ostvarenja onog što oni već smatraju svojim ciljem, a to je da imaju para i budu poznati. Postaće im to jasan signal šta treba da urade – razbiju neki izlog, nekog prebiju, malo pripucaju, onda će biti na TV-u ili će im se diviti neki novi klinci. Ne sme se zaboraviti da je za ulazak u neke kriminalne ili delikventne grupe glavni resurs to da li si nekog prebio, ubio, ukrao... Jer je to  vrednosni sistem subkulturnih i kriminalnih grupa – objašnjava Nikolić.

On ne sumnja u Golubovićeve poruke mladima da ne krenu njegovim putem, ali veruje da je to malo ko od onih koji u njemu već vide heroja čuo.

- Ni najokoreliji kriminalac ne želi svojoj deci to što su oni doživeli i da budu to što su oni. Ali ne verujem da ovakve emisije imaju bilo kakvu vaspitnu poruku. To je neka vrsta jeftine zabave. Mnogo morbidnog i crnih hronika ima na programima, gde se takođe prikazuju kriminalci koji postaju bitni jer su postali “viđeni” – zaključuje Nikolić.

Socijalni psiholog prof. dr Bora Kuzmanović ocenjuje “skandaloznim” pojavljivanje Golubovića na kanalu sa nacionalnom frekvencijom.

- To je skandalozno. Ti žestoki momci, problematični, osuđivani, postaju polako uzori za mlade, tako što se ističe njihova snaga, veština, snalaženje, buran život, da imaju dosta para, da su avanturisti, a ovo je sada direktno nuđenje takvih modela – kaže za “Dnevnik” Kuzmanović.

Mladi su, dodaje on, i spontano sledili neke od tih uzora, krenuvši stranputicom, a pojedini mediji su tome doprinosili.

- Ovo je baš “ubadanje u oči” i nije prva emisija gde je on “glavni junak”. Sve te televizije žele da se ističu, ali valjda mora postojati neka granica. Ne znam zašto RRA ne reaguje – pita se profesor Kuzmanović.

I on smatra da mladi zapravo ne čuju Golubovićeve poruke.

- Valja ispitati kako to mladi vide, ali i bez toga je vidljiva opasnost da prihvate Kristijanov način življenja i sve što je suprotno onome što ih uči škola. Od nje su jače poruke koje dolaze preko moćnih medija da se možda isplati ponekad ne samo krasti, već i primenjivati silu, pa biti i u zatvoru.

Pogotovo je to opasno za decu koja su na ivici asocijalnog ponašanja, ili su je prešla, počinju da se dive sili, snazi, veštini, snalaženju, za koje ni zatvor nije tako opasna stvar, koja je povezana za nekim tzv. uspehom u životu, a ovaj se predstavlja kao uspešan u tome što je svašta radio, a ostao živ – navodi Kuzmanović.

Protest novinarskih udruženja

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije protestvovali su juče zbog televizijskog promovisanja Kristijana Golubovića. UNS apeluje na medije da ne dozvole da se osobe osuđene za krivična dela, javnosti, a pre svega mladima, predstave kao poželjan model ponašanja, dok NUNS poziva RRA i Savet za štampu da spreče otvorenu promociju kriminala i nasilja kao društveno prihvatljivog ponašanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi