Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šta se desilo sa novinarstvom u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 04. 2014.

Izvor: Tanjug, Fonet, Blic

Šta se desilo sa novinarstvom u Srbiji

Novinarstvo je danas u Srbiji ogoljeno i pragmatično, a novinari su postali islednici ne vodeći računa o istinosti informacija, ocenili su danas učesnici skupa o istraživačkom novinarstvu uz opasku da situacija u medijima nikad nije bila gora.

Tako profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić smatra da je istraživačko novinarstvo, koje mora da uđe u dubinu neke pojave, u Srbiji "retko i opasno", ali ističe da ga treba podržavati.

Novinarstvo je, kako je naveo, postalo ogoljeno i pragmatično, a vlasnici medija danas u Srbiji pretvorili su ga u tabloide i biltene.

Čupić: Novinari - islednici bez moralnog vaspitanja

- Pre devedesetih godina imali smo ideološko novinarstvo koje je krajem 80-tih i tokom 90-tih završilo kao nacionalističko i diskriminatrosko novinarstvo. Takvo novinarstvo je ostavilo teške posledice po slobode i kritike - rekao je Čupić na tribini "Istraživačko novinarstvo u Srbiji", čiji su organizatori bili Fondacija Centar za demokratiju i nemačka Fondacija Fridrih Ebert.

Novinari su danas, prema njegovim rečima, postali islednici, preuzeli su uloge policajaca i tužilaca, a u novinarstvu se urušavaju profesionalni standardi, ne vodi se računa o tačnosti informacije, poštenju, odgovornosti i poštovanju ličnosti.

Čupić primećuje i da novinarima nedostaju moralno vaspitanje i moralna kultura.

- To je upravo taj ogoljeni pragmatizam. Nedostatak moralne kulture i vaspitanja dovodi do pojave senzacionalizma. Senzacija u novinarstvu izjednjačava istinu i laž, dobro i zlo, pravdu i nepravdu... - istakao je Čupić zaključivši da je takvo stanje "nepodnošljivo i opasno", te da se senzacijama obezvređuju institucije.

Božović: Bez slobode i strasti nema istine

Za sociologa Ratka Božovića, "budno novinarsko oko u Srbiji je zadremalo i blokirano je partijskom državom".

- Novinari su postali zavisnici od institucije u kojoj rade, ali i od malih primanja kojima se direktno udara na profesionalizam... A bez slobode i strasti za istraživanje nema ni istine ni profesionalizma ni istraživačkog novinarstva - poručio je Božović i primetio da se danas na vlast dolazi i na njoj ostaje upravo putem tabloida.

Mićunović: Borba protiv cenzure slobodarskog duha

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović poručio je da je sloboda govora prva sloboda i da se ona uvek "pojavljuje kada je ugrožena, da progovori".

- Jedan veći napor slobodarskog duha je da se bori protiv cenzure i autocenzure - rekao je Mićunović.

On je ocenio da danas vlada opšta poplava informacija i da zbog toga današnja vest sutra već zastareva, a da se zbog količine informacija, one često zloupotrebljavaju.

- To pravi ogromnu zbrku tako da primalac, običan građanin ima mnogo više demagoških i drugih neistinitih sadržaja, nego što bude informisan o nekim bitnim činjenicama - zaključio je Mićunović.

Pritisak na novinare

Aleksandra Krstić sa FPN je rekla da rezultati istraživanja te ustanove pokazuju da su novinari izloženi najvećim pritiscima iz vladajućih partija, od krupnog kapitala i iz lokalnih vlasti.

- Mediji u Srbiji pišu kako im dostave službe iz nekih stranaka, a najveća novinarska hrabnrost je postaviti pitanje - izjavila je Krstić.

Prema njenim rečima, glavni motivi za rad medija u Srbiji su profit i opstanak na tržištu, a "istraživačko novinarstvo nije profitabilno".

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja je ocenio da je medijima u Srbiji "bitan siguran izvor finansiranja, a ne potrebe građana". Mediji su postali sredstva propagande, pod izgovorom da je teška ekonomska kriza, konstantovao je Gavrilović.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi