Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Porodice žrtava režima Slobodana Miloševića zahtevaju hitne istrage
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 04. 2014.

Autor: T. M . Subota, V. Z. Cvijić, B. Vuković Izvor: Blic

Porodice žrtava režima Slobodana Miloševića zahtevaju hitne istrage

Šefovi nekadašnjeg DB-a regrutovali su ubice da se otarase svakoga ko se našao na putu Slobodanu Miloševiću. Na sadašnjoj vlasti je da celokupnu zločinačku organizaciju devedesetih godina konačno razotkrije i razmontira. To i zahtevaju porodice žrtava.

 

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, navodi da je skeptičan kada se spominje samo pokojni Milošević, dok se svi drugi akteri zaobilaze. Milošević je mogao da naredi, a šta je sa onima koji su nezakonitu i zločinačku naredbu sprovodili počevši od onih koji su učestvovali u praćenju i prisluškivanju žrtava - kaže Jovo Ćuruvija, napominjući da je veliki deo njih i dalje na slobodi, a neki su čak i napredovali na funkcijama.

Kako kaže, i srpske vojne tajne službe se nigde ne spominju.

U vreme ratova vojna služba je bila bitan faktor u odlučivanju. Nisam čuo da je pokrenuta ijedna istraga o pripadnicima vojnih tajnih službi. Znamo da su po pravosnažnoj presudi pripadnici vojske bili umešani u atentat na Vuka Draškovića, ali niko nije odgovarao zbog toga - dodaje Ćuruvija.

Sličnog je mišljenja i Jelena Simeunović, sestra sudije Nebojše Simeunovića, koja se nada se da će se obelodaniti potpuna istina o ubistvu njenog brata - da se otkriju ko je sve bio umešan.

Vojna i Državna bezbednost su umešani u ubistvo mog brata i to mora da se razotkrije. Prijava protiv lidera DOS-a i štrajkača u „Kolubari“, po kojoj Nebojša nije hteo da postupi, nije bila samo policijska.

Dobio je i dopis sa potpisima generala Nebojše Pavkovića i Dragoljuba Ojdanića - kaže “Blic” sestra ubijenog sudije.

Jasna Diklić, sestra Željka Ražnatovića Arkana, boji se da priča o istrazi ubistva njenog brata i da će znati da se nešto pomera kada istraga bude povedena protiv organizatora: „Pojavljivali su se svedoci, od kojih pola nisu živi, i govorili su da su u sve umešani funkcioneri iz tadašnjeg režima“.

Istrage zločina počinjenih u vreme Stanišića, i dalje tapkaju u mestu. U to vreme, ubijeni su Radoslava - Dada Vujasinović, Zoran Todorović Kundak i Radovan Stojičić Badža. Vesna Mališić, prijateljica ubijene novinarke Radislave - Dade Vujasinović, navodi da nije nikakva novost da je ubistva iz devedesetih naređivao Milošević.

Činjenica da Milošević, koji je bio na vrhu piramide smrti, nije živ, ostavlja ozbiljnu zebnju da će se od pravde izvući svi drugi koji su podupirali, inspirisali i direktno omogućili brojna ubistva devedesetih godina.

Ali, možda se izvuku i oni koji su zametali tragove i prljavim spletkama naknadno unižavali ubijene skrivajući tako očigledne motive vlasti za njihovu likvidaciju. Otuda mislim da Miloševićevih saučesnika ima mnogo. Oni su sigurno i danas među pripadnicima Vojne i Državne bezbednosti, kao i među njihovim spoljnim, verovatno prilično aktivnim saradnicima. Ali, oni su i među istražnim sudijama, veštacima, članovima Miloševićeve porodice i svima onima koji bi da prežive upirući prstom samo na jednog čoveka - kaže Mališić.

Zločini u vreme Markovića

1. VESELIN BOŠKOVIĆ, VUŠUR RAKOČEVIĆ, DRAGAN VUŠUREVIĆ I ZVONKO OSMAJLIĆ Pripadnici SPO ubijeni su 3. oktobra 1999. na Ibarskoj magistrali Naredio: Slobodan Milošević Organizator: Radomir Marković Ubice: JSO sa Legijom

2. IVAN STAMBOLIĆ Bivši predsednik Srbije ubijen je 25. avgusta 2000. na Košutnjaku Naredio: Slobodan Milošević Organizovao: Radomir Marković Izvršioci: JS0 sa Legijom

3. ATENTAT U BUDVI Na lidera SPO Vuka Draškovića izvršen je atentat 15. juna 2000. u Budvi Naredio: Slobodan Milošević Organizovao: Rade Marković Izvršioci: JSO sa Legijom

4. ŽELjKO RAŽNATOVIĆ ARKAN Komandant SDG ubijen je 15. januara 2000. u “Interkontinentalu” Osuđeni: Dobrosav Gavrić, Milan Đuričić i Dragan Nikolić (kao napadači) Naručilac: nepoznat

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi