Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Za Bujoševića 29 odsto, a protiv njega 100 odsto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 03. 2014.

Autor: Miodag Zarković Izvor: Pečat

Za Bujoševića 29 odsto, a protiv njega 100 odsto

Dok Javni servis ni na 15-godišnjicu NATO agresije ne sme da se priseti tog zločina onoliko glasno kao ruska RT, dotle premudri voditelj „Stava Srbije zastupa stavove koji sa većinskom Srbijom nemaju nikakve veze.

Onu računicu da „Rusi ne mogu da budu veći Srbi od samih Srba“ zaljubljenici u Zapad obavezno prevedu u samo njima dragu jednačinu da Rusi u stvari nisu nikakvi Srbi. Prevedeno: da nas Rusi obavezno ostave na cedilu i izigraju.

Suočena sa takvim, vrlo čestim i raširenim stanovištem, srpska javnost povremeno (prečesto?) biva zbunjena. Ali, onda se desi nešto poput ruskog dokumentarnog filma „Zašto?“, prikazanog na globalnoj TV stanici RT. Nekada poznata kao „Raša tudej“ (na engleskom: Russia Today, u prevodu: Rusija danas) ova stanica, pod određenim pokroviteljstvom ruskih državnih ustanova, jeste među najgledanijima u svetu.

Između ostalog, RT je najgledanija strana stanica u nekolicini američkih država, recimo u Njujorku, a takođe i u Velikoj Britaniji, ako se izuzmu američki kanali. Jedan od razloga ovolike gledanosti RT-a jeste upravo to što njihove vesti, prilozi i emisije odskaču od uobičajene, uniformisane ponude odavno postrojenih zapadnih glasila (koja su, onda postrojavala ovdašnja, srpska glasila: neće biti da su ovdašnji mudraci smislili ovoliko rashodovano medijsko jednoumlje).

Među sadržaje po kojima RT odskače sada se može ubrojati i pomenuti dokumentarac, u trajanju od 25 minuta, prikazan na 15-godišnjicu početka NATO agresije, 24. marta. I to ne samo da odskače u odnosu na glasila sa Zapada već i na TV stanice iz same Srbije. Nažalost, takav dokumentarni film nije prikazan na našem Javnom servisu. (Ovo „našem“ shvatite kao gorak pokušaj šale.)

Naprotiv, RTS je te iste večeri na Prvom programu prikazao specijalnu emisiju „1999: Sumrak jednog sveta“, sa tri gosta (diplomata Vladislav Jovanović, novinarka Ljiljana Smajlović i istoričar Predrag Marković). Na drugom programu je, za to vreme, prikazan dokumentarni film od pre pet godina „Bombardovanje – Put u rat“: taj film, koji je snimila ekipa nedeljnika „Vreme“ uz podršku samog RTS-a, nije valjao ni 2009, kada je prvi put prikazan, a sa svojim nemuštim pokušajima da makar deo krivice pripiše Srbiji (srpsko rukovodstvo se, između ostalog, optužuje i za zločine protiv Adema Jašarija, i za „jeftinu demagogiju“ oličenu u referendumu o stranom posredovanju iz 1998. godine) posebno nepristojno deluje danas, dok Kremlj celom svetu šalje jasnu poruku kako se valja suprotstavljati smrtonosnoj samovolji SAD i njihovih saveznika.

Ako ništa drugo, a ono barem dokumentarac RT-a i nečasno držanje RTS-a tokom protekle 15-godišnjice NATO agresije, pokazuju da Rusi, eto, umeju i da budu veći Srbi od Srba.

***

Ali, zato niko ne može da bude veći Bujošević od Bujoševića. Naravno, reč je o Draganu Bujoševiću, biserno vickastom voditelju „Stava Srbije“ na Prvoj televiziji (koja, inače, zaslužuje sve pohvale za to što u svom nazivu sve ređe koristi zbunjujući pridev „srpska“). Neko je Bujoševića slagao da je Moskva praktično priznala Kosovo, tj. da to što Rusi rade na Krimu sve pozivajući se na zločin NATO-a prema Srbiji predstavlja još jedan primer nekakvog „ruskog licemerja“ i „očekivanog zabijanja noža u srpska leđa“.

Majstor je tako na početku emisije postavio gledaocima sledeće pitanje, na koje oni odgovaraju glasanjem porukama: „Da li će Rusija priznati nezavisnost Kosova kako bi dobila međunarodno priznanje pripajanja Krima?“ Naravno da Bujoševiću nikada ne bi palo na pamet da postavi obrnuto, a dosta logičnije pitanje: „Da li će Zapad sada priznati državnost Srbije na Kosovu kako bi dokazao da zaista poštuje suverenitet i teritorijalni integritet država?“ Ne, Bujošević, kao i svi mnooogo pametni ovdašnji zapadoljupci nikada ne želi da raspravlja o vrlo opasnom licemerju Zapada.

U skladu sa tako postavljenim pitanjem, Bujošević je vodio i razgovor sa sagovornicima:

„Da li sad ovo znači da su oni ljudi u Srbiji, a mislim da ih ima jako mnogo, koji i dalje misle da će Rusi jednog dana zaratiti sa celim svetom zbog našeg Kosova, da su naivni ili šta?“, ozaren sopstvenom domišljatošću upitao je Bujošević Miroslava Lazanskog, jednog od tri gosta (druga dva su bili bivši ambasadori, obojica Dušani, pri čemu jedan nije rekao ništa pametno ili korisno, dok je drugi – onaj mlađi – još i kazao šta smisleno).

„Ne, Rusija neće zaratiti zbog Kosova zato što nije ni Srbija zaratila zbog Kosova“, odgovorio je Lazanski. „Bilo bi suviše bezobrazno i pretenciozno tražiti od Moskve da ulazi u rat sa Amerikom i Zapadom – a ne sa celim svetom, jer celi svet nisu ni Amerika ni Zapad – zbog Kosova.“ „Srbija je zaratila oko Kosova, da budemo pošteni, pa smo dobili tu agresiju koju smo dobili“, nije se dao Bujošević (obratite pažnju na to da smo, prema njemu, najpre zaratili oko Kosova, pa smo tek onda `dobili tu agresiju`). „Ne bih rekao da nismo zaratili.“

„OK, to jesmo, ali tada nije zaratila Srbija, tada je zaratila SR Jugoslavija, da budemo precizni“, opet je Lazanski drsko odbio da se složi sa voditeljem.

„Svejedno, Rusija ni to nije pomogla“, primetno strože, mada i dalje sa samozadovoljnim osmehom na licu, primetio je Bujošević, na šta je Lazanski morao da posegne za uobičajenim oružjem nemoćnih – za činjenicama:

„Tad je bila Rusija druga, to je bila Rusija jednog Jeljcina, koji je imao veliku hipoteku sa parama njegove drage ćerkice koje je dao Bedžet Pacoli za restauraciju kremaljskih zidova i kremaljskih utvrđenja. To je jasno.“ Bujoševiću ipak ni to nije bilo jasno, pa je majstorije slične ovima izvodio sve do kraja emisije. Na samom završetku je, međutim, morao da objavi ishod glasanja, koji je glasio: 71 odsto gledalaca smatrao je da Rusija neće priznati Kosovo, dok je samo 29 odsto bilo saglasno sa Bujoševićem. Stoga bi, u sledećoj emisiji, možda trebalo da bude postavljeno sledeće pitanje: „Da li je opravdano da se `Stav Srbije` zove emisija čiji voditelj naglašeno zastupa gledišta sa kojima se u najbitnijim državnim pitanjima ne slaže čak 71 odsto gledališta?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi