Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari juče obeležili svoj dan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2014.

Autor: V. Đuričić Izvor: Dnevnik

Novinari juče obeležili svoj dan

Novinari Srbije juče su obeležili svoj dan, 14. put otkako je ustanovljen 2001. godine. Dan novinara Srbije obeležava se povodom 14. (27.) marta 1791, kada su izašle prve novine na srpskom jeziku - "Serpskija povsednevnija novini" (Srpske dnevne novine).

- Čestitam svim novinarima i poslenicima javne reči Dan novinara - naveo je premijer tehničke Vlade Ivica Dačić u čestitki, poručivši da su istina, sloboda i pravda, kao temelji nezavisnog novinarstva i profesionalne etike, važan činilac demokratskog razvoja Srbije.

On je u istakao da su „te vrednosti deo tradicije srpskog novinarstva i da obavezuju novinare da časno, profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao u interesu građana i prosperiteta Srbije”.

Udruženje novinara Srbije juče je okupilo srednjoškolce na predavanju o značaju fotografije u onlajn medijima. Širom Evrope u toku je nedelja promocije digitalne pismenosti, u čijem znaku je u UNS i proteklo obeležavanje novinarskog praznika.

Slavlje nije prošlo bez sećanja na najstarijeg u redovima sedme sile: novinara, publicistu i redovnog člana UNS Vitomira Vitu Bujišića. Rođen u selu Krivaji ispod Cera 3. oktobra 1917, ovaj Šapčanin danas živi na Novom Beogradu. Za svojih 97 godina života, učitelj po obrazovanju, koji je vrlo rano je ušao u novinarske vode, u profesiji je za 66 godina postigao sve što se moglo. Bio je u pisanim i elektronskim medijima: novinar u redakciji, dopisnik, glavni i odgovorni urednik, direktor. I uvek posvećen samo svome peru, pisanoj reči, u čemu nije prestao da se usavršava, da neprestano uči. Dobitnik je dve nagrade za životno delo: UNS-a i Međunarodnog festivala „Selo-Pres“. Na predlog Saveza novinara Jugoslavije 1965. dobio je orden rada sa zlatnim vencom. Napisao je više od 2.400 biografija novinara za Enciklopediju srpskog novinarstva. Još uvek bistrog uma i čiste duše nasleđene od oca sveštenika, neverovatno, ali od bombardovanja naovamo objavio je 25 naslova, a prva knjiga ponela je ime „Osamdeset besanih noći”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi