Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Beogradska štampa kasnila zbog kosovskog PDV-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 03. 2014.

Autor: B. Radomirović Izvor: Politika

Beogradska štampa kasnila zbog kosovskog PDV-a

Na teritoriju severnog Kosova, ali i u srpskim sredinama južno od Ibra, juče ujutru je dnevna štampa distributera „Femili turs” stigla sa zakašnjenjem oko tri sata, dok na kioscima „Viva pro” nije bilo beogradske dnevne štampe niti bilo kog izdanja koja ova dva distributera iz centralne Srbije dopremaju na teritoriju Kosmeta.

Na integrisanom prelazu Jarinje, kako za „Politiku” kaže Zvezdan Mihajlović, distributer „Femili tursa”, za četiri opštine na severu Kosova albanski carinici su zahtevali da se PDV od 16 odsto plati na licu mesta, mada su predstavnici ove distributerske kuće do juče dažbine izmirivali petnaestodnevno na carinskom terminalu u Prištini.

– Bili su uporni da platimo PDV, jer su kazali da imaju takvo naređenje, mada sam zahtevao da mi se pokaže zvaničan dopis, imajući u vidu da smo od 15. decembra dažbine plaćali na dve nedelje. Nikakav papir nisam dobio, trajalo je svojevrsno natezanje više od dva i po sata i na kraju sam morao za oko 1.500 primeraka, što dnevne što revijalne štampe, da platim 271 evro. Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, mi ćemo biti u gubitku, jer nećemo moći da isplatimo neprodatu štampu, pa po ovoj računici mesečno ćemo morati skoro 7.000 evra da dajemo za PDV, a niko neće hteti da nam obračuna novine koje nismo prodali, što faktički znači da ih mi iz svog džepa plaćamo – kazao je za „Politiku” Zvezdan Mihajlović, uz naglasak da će svakodnevno plaćanje PDV-a na Jarinju distributerima oduzimati najmanje 45 minuta, a za toliko će i kasniti dnevna štampa na koju su čitaoci severnog Kosova navikli, tačnije za koju znaju da je na kioscima već posle pet sati ujutru.

U carini Kosova kažu da 16 odsto za PDV mora da se plati, a Baškim Arifi, regionalni direktor carine u južnoj Mitrovici za „Politiku” kaže:

– PDV mora da se plaća, a mi smo i ranije distributerima iz centralne Srbije omogućili da to čine u Prištini. Nije tačno da mi nismo propustili vozila sa dnevnom štampom, jer je istina da samo zahtevamo da se poštuju zakoni Kosova.

Naše pravne službe regulisaće pitanje vraćene robe, to jest distributerima će se vratiti novac za one novine koje nisu prodate.

Arifi tvrdi da su carinici Kosova na Jarinju tražili samo plaćanje PDV-a za revijalnu štampu, međutim Zvezdan Mihajlović za „Politiku” tvrdi da je platio tačno 271,75 evra za svu štampu koju je prevezao iz centralne Srbije, kao i da je za taj iznos dobio potvrdu overenu od strane predstavnika kosovske carinske službe. Takođe, Mihajlović tvrdi da ukoliko se ne iznađe neko drugo rešenje i ukoliko zvanični Beograd ne stane na put pritiscima od strane Prištine, mnogi čitaoci biće uskraćeni za dnevnu štampu, jer ovakvim načinom plaćanja, gde se carini i revijalna štampa, i sva izdanja novina, bilo da se radi o onima koji izlaze petnaestodnevno bilo mesečno, distributeri će biti u gubitku.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi