Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janković: Mediji su postali alat netransparentnih politika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 03. 2014.

Izvor: Tanjug

Janković: Mediji su postali alat netransparentnih politika

Mediji u Srbiji su postali alat u rukama netransparentnih politika, poručio je danas zaštitnik građana Saša Janković na tribini povodom 20 godina NUNS, a predsednik tog Udruženja Vukašin Obradović da medijsku situaciju u našoj zemlji poslednjih godina obeležava fenomen srpskih tabloida, koji postaju oglasne table pojedinih političara.

 

Janković je istakao da se sve više kroz takve medije gube prava građana na privatnost, i dodao da je problem što se u Srbiji informacije o nečijoj krivici ne dobijaju više iz sudskih presuda, već iz medija.

"Rad medija je od ključnog značaja za ostvarivanje prava građana i mediji treba da budu slobodni... Ustav kaže da građani imaju pravo na pravovremeno informisanje", rekao je Janković i dodao da je danas tabloidizacija medija doživela svoje šire prepoznavanje kao i da je u godišnjem izveštaju 2013. godine pisao o "tabloidiozaciji države".

Pred građanima se, kazao je, sistematično urušava poverenje građana u institucije.

"Oni koji upravljaju javnošću čine to preko medija, tako da mi kao građani ne dobijamo informacije o tome da li je neko kriv za određeno krivično delo iz sudske presude, već iz novinaskih naslova. Sud samo eventualno to treba da potvrdi. Mi informaciju o istragama više ne dobijamo iz policijskih izvora tužilaštva, već opet dobijamo iz medija", ukazao je Janković. 

Još jedan od većih problema je, istakao je i to što se ne istražuje odakle medijima neke povrljive informacije, navodeći primer nedavno hapšenje narko-bosa Darka Šarića i njegov razgovora sa dva agenta Bezbednosno-informativne agencije.

"Da li je to tačno šta im je rekao, ako jeste, onda kako se to našlo u medijima? Ako nije tačno, zašto se to ne demantuje? Takvih stvari ima milion. Ako se kojim slučajem neko drzne i postavi ova pitanja u medijima, biće označen za pomagača Šarića", rekao je Janković. 

Govoreći o zaštiti podataka, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je problem što u Srbiji se ne zna kako da se kontroliše zloupotreba podataka o ličnosti, navodeći da je više puta apelovao kada do toga dođe.

U sadašnjem Ustavu Srbije, poručio je, ne postoji zaštita privatnosti, ističući da je toga u ranijim ustavima bilo.

I on je naglasio da je problem to što određene informacije u medijima dolaze iz različitih struktura - od političara, tužilaca, sudija, kao i da to predstavlja "grupu povredu prava".

Govoreći o medijskoj sceni Srbije, predsednik NUNS je kazao da je ta scena "otužna slika slabo plaćenih novinara, podložnih autocenzuri".

Tabloidi, kaže,postaju oglasne table pojedinih političara, a takvi mediji sve više "hapse i sude".

Tabloidi su posledica političkih previranja od 2000. godine, nastaju kao plod kolektivne političke svesti da nam nisu potrebni nezavisni mediji i kritička javnost, zaključio je Obradović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi