Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U Srbiji 50 ilegalnih radio stanica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2014.

Izvor: RTV

U Srbiji 50 ilegalnih radio stanica

U Srbiji stalno radi najmanje 50 ilegalnih radio stanica, izjavio je danas Dragan Jovanović, zamenik načelnika Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) za visokotehnološki kriminal. Na okruglom stolu o pirateriju u Privrednoj komori Srbije (PKS), on je rekao da se broj piratskih emitera ne smanjuje, jer kada to odeljenje uspe da zatvori neke, odmah sa radom kreću druge.

Piratske radio stanice su problem za zaštitu intelektualne svojine, jer, kao je istakao Jovanović, koriste muziku bez plaćanja autorskih prava.

On je rekao da u Srbiji ne postoje statistički podaci o gubicima muzičke industrije zbog piraterije, ali je rekao da pretpostavlja da su na novo gubitaka u svetu, gde je zbog piraterije pad prodaje u poslednjih pet godina bio oko 40 odsto.

Probleme u Srbiji u borbi protiv piraterije u muzičkoj i filmskoj industriji su, prema recima Jovanovića, kršenje autorskih prava, nizak standard, blaga kaznena politika i nedovoljna angažovanost državnih organa.

Miloš Stojković iz pravnog tima Anema ocenio je da je broj ilegalnih emitera u Srbiji, kojih ima oko 50, veliki za malo tržište kao što je srpsko.

"Ovo je jedan širi društveni problem, koji ima i kulturni aspekt", rekao je Stojković, ističući da piratske stanice pokazuju i dozu drskosti tako što čak osnivaju i svoja udruženja.

On je istakao da je kažnjavanje piratskih stanica nemoguće jer zakonska regulativa ima defekt i dodao da ti slučjevi kad stignu do suda uglavnom zastare, jer se vlasnici piratskih stanica ne odazivaju na ročišta, a policija ne želi da ih privodi.

Direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu Branka Totić izjavila je zaštita kreativnih industrija, među kojima su muzička, filmska i softverska, važna i zato što u Srbiji, prema preliminarnim podacima, u budžetu učestvuje sa oko četiri odsto.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

25.03.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 17:44

Krivično delo neovlašćeno pružanje medijske usluge

Prva kaznena odredba u Nacrtu zakona o elektronskim medijima koji je preko Vladine kancelarije za evropske integracije poslat na analizu u Evropsku komisiju u Brisel (2014-03-14) jeste odredba o krivičnom delu neovlašćenog pružanja medijske usluge (clan 107). Ta odredba glasi:

"Ko neovlašćeno pruža medijsku uslugu, za koju je ovim zakonom predviđeno prethodno pribavljanje dozvole, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine."

Posle pretvaranja nacrta ovog zakona u predlog i njegovog donosenja i stupanja na snagu, ovlascena lica Odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova za visokotehnološki kriminal i drugih nadleznih drzavnih organa i organizacija imace konkretan zakonski osnov za preduzimanje odgovarajucih akcija.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi