Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV Kopernikus se žalio na odluku Saveta RRA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 03. 2014.

Autor: D. Ivanović Izvor: Politika

TV Kopernikus se žalio na odluku Saveta RRA

Televizija Kopernikus dostavila je Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) prigovor zbog toga što na konkursu za dodelu nacionalne frekvencije nije dobio ovu dozvolu, a Dragan Lukić, izvršni direktor RRA, očekuje da danas, kada joj ističe rok za žalbu, i TV Nova uruči prigovor. Podsećamo, krajem februara Savet RRA odlučio je da ne dodeli dozvolu za nacionalnog operatera nijednoj od pomenutih televizija koje su se jedine prijavile na konkurs RRA.

 

Na sednici saveta ove institucije četiri člana su glasala za TV Nova, četiri su se odlučila za TV Kopernikus, dok je deveti član poništio svoj listić. Glasanje je i ovaj put, baš kao i prilikom odlučivanja o dodeli frekvencije na prvom konkursu RRA, bilo tajno.

– Naša služba imaće nekoliko dana da prouči prigovor TV Kopernikus i naravno eventualnu žalbu TV Nova, ukoliko ona danas stigne. Zatim će na sednici Saveta RRA devet članova ovog tela na osnovu izveštaja pomenute službe odlučivati da li će prihvatiti neki od prigovora. Ukoliko Savet RRA odluči da prihvati jedan od prigovora, to će automatski značiti da je izdata dozvola za emitovanje programa kandidatu čiji je prigovor usvojen – objašnjava za „Politiku” Dragan Lukić.

Savet RRA ne može da prihvati oba prigovora, ističe naš sagovornik, ali može oba da odbije, ukoliko smatra da nisu osnovani.

– Time se konačno završava konkurs za izdavanje dozvole za nacionalnu frekvenciju – ističe Lukić.

Ovo je drugi konkurs koji je raspisala Republička radiodifuzna agencija za dozvolu namenjenu novom nacionalnom emiteru. I na prvi konkurs, organizovan prošlog leta, javili su se isti konkurenti koji su bili jedini kandidati i na drugom konkursu, raspisanom u oktobru prošle godine – TV Nova i TV Kopernikus.

Savet RRA će, ukoliko njegova odluka bude da se ne prihvate prigovori, zatim odlučivati o svrsishodnosti raspisivanja trećeg konkursa, kaže Lukić.

Ovde je reč o dozvoli za nacionalnu frekvenciju nekadašnje TV Avala. Deo ove frekvencije dat je pre nekoliko meseci JP „Emisiona tehnika i veze” za digitalizaciju televizije, koja mora da se završi do juna iduće godine. Zbog toga je na drugom konkursu kandidatima ponuđena mreža sa 21, a ne sa 33 frekvencije, koliko je imala TV Avala. To je stvorilo sumnje kod pojedinih stručnjaka da budući nacionalni emiter neće imati pokrivenost na celoj teritoriji Srbije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi