Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Odgovor „Štamparije Borba“ na Otvoreno pismo Kolegijuma „Večernjih novosti“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2014.

Odgovor „Štamparije Borba“ na Otvoreno pismo Kolegijuma „Večernjih novosti“

Radnici i rukovodstvo „Štamparije Borba“ poslali su 20. marta odgovor Kompaniji „Novosti“ na Otvoreno pismo Kolegijuma Večernjih novosti. Odgovor koji nije objavljen u „Večernjim novostima“ poslat je danas UNS-u i mi ga objavljujemo u celosti.

Odgovor radnika i rukovodstva „Štamparije Borba“ na Otvoreno pismo Kolegijuma „Večernjih novosti“

KO ŽELI DA UNIŠTI „ŠTAMPARIJU BORBA“ I ZAŠTO?

U sredu 19. marta 2014. godine, u dnevnom listu „Večernje novosti“, osvanuo je tekst pod naslovom „Ko i zbog čega želi da ugasi Novosti?“. Neistinama, zamenom teza, paušalnim ocenama, bez argumenata i činjenica, pomenuti tekst narušava integritet i kalja poslovni ugled „Štamparije Borba“.

Na činjenicu da su „Večernje novosti“ i Kompanija „Novosti“ na korak od zaustavljanja, mi iz „Štamparije Borba“ upozoravamo mesecima. To bi se i desilo da nije Štamparije i njenih napora da se očuvaju izdanja Kompanije „Novosti“.

 „Štamparija Borba“, firma u dominantnom državnom vlasništvu, uređena po međunarodnim ISO standardima, sa visokim stepenom poslovne povezanosti sa Kompanijom „Novosti“,  konstantno posluje pozitivno zahvaljujući valjanom upravljanju troškovima, velikim uštedama i dobrom upravljanju od strane Izvršnog i Nadzornog odbora.  

Kompanija „Novosti“, kao firma sa dominantnim spornim privatnim kapitalom, poslednjih godina posluje sa gubicima iznad visine sopstvenog kapitala i veliki je dužnik. Najviše duguje „Štampariji Borba“, pa je samim tim Štamparija najpogodnija meta za napade kojima se prikrivaju katastrofalni rezultati i poslovni potezi rukovodstva „Novosti“.

Ukupan dug Kompanije „Novosti“ prema „Štampariji Borba“ iznosi 665, a dospeli dug 590 miliona dinara. U pitanju su nesporni i od samih „Novosti“ priznati dugovi. To je potvrđeno i na sastanku u Vladi Republike Srbije.

Navodi u Otvorenom pismu Kolegijuma „Večernjih novosti“, da očekuju kako će sud utvrditi visinu i okolnosti pod kojima je nastao dug, bacanje su prašine u oči, jer će sud na nesporan dug samo pripisati pripadajuće kamate.

Potpuno su neutemeljeni i neargumentovani stalni „vapaji“ rukovodstva „Novosti“  da su im zakinuta prava na dobit od ulaganja u zajedničku opremu. „Štamparija Borba“ još više polaže prava na ostvarenje dobiti po tom osnovu, ali za to ne postoje uslovi, jer nema pravnog osnova. Da li iko može da poveruje da bi privatni vlasnik propustio priliku da jedanaest godina ostane uskraćen za dobit, da je mogao da je ostvari?!  

Kolegijum „Večernjih novosti“, govoreći o sopstvenoj agoniji, pominje navodno relaksirajuću poziciju „Štamparije Borba“, potkrepljujući to neistinama da se plate u Štampariji isplaćuju redovno, a činjenica je da one kasne isto kao i u Kompaniji „Novosti“. Delimo istu sudbinu sa radnicima „Novosti“, iako mi nismo ni gubitaši, ni dužnici.

Za razliku od Kompanije „Novosti“, radnici u „Štampariji Borba“ već duže vreme nose teret otežanog poslovanja. Zarade su niske, radnici se kontinuirano upućuju na prinudne odmore, drastično je smanjen broj zaposlenih kroz socijalni program i sl.

„Štamparija Borba“ je konkretnu solidarnost prema „Novostima“ iskazala polaganjem garancija, čime je sprečena blokada računa Kompanije „Novosti“ od strane Poreske uprave na 250 miliona dinara u oktobru 2013. godine.

I pre toga Štamparija je davala garancije Kompaniji „Novosti“, povlačila kratkoročne kredite za obezbeđivanje zajedničke tekuće likvidnosti, ustupala deo radne snage bez naknade, bezbroj puta pozajmljivala roto hartiju da bi se omogućio redovan izlazak „Večernjih novosti“ na tržište. Posebno je to bilo izraženo u prvoj polovini marta. Usred izborne kampanje „Večernje novosti“ su izlazile zahvaljujući pozajmici roto papira od strane „Štamparije Borba“. Da li je to „udar“ na „Večernje novosti“?

Radnike „Štamparije Borba“ isključivo interesuje ko će i kada vratiti dug Kompanije „Novosti“, kako bi Štamparija mogla normalno da funkcioniše, a oni da redovno primaju zarade za urađen posao. Pitaju se: kako je moguće da im neko duguje šest miliona evra i jednostavno neće da plaća dug?!

Povrh svega, u znak „zahvalnosti“ za svu konkretnu pomoć Štamparije, rukovodstvo Kompanije „Novosti“ je jednostrano, nezakonito, bez poštovanja otkaznog roka, veći broj izdanja prenelo u drugu štampariju. Namera je jasna: da se iznese posao, a ostavi neplaćen dug „Štampariji Borba“, sve sa nadom da će na taj način vremenom „ubiti“ svog poverioca i da će time nestati gore navedeni ukupan dug.

Kolika je bahatost u pitanju govori činjenica da se na ovaj način pljačka državna firma, a samim tim i svi poreski obveznici. A pritom se kapital iz državne kompanije preliva u privatnu firmu!

Kompanija „Novosti“ se ponaša prema „Štampariji Borba“ kao da je u pitanju neka banka kod koje se zadužila i kojoj treba ostaviti dugove, ne bi li se ugasila. Taj model je atraktivan i aktuelan, ali radnici Štamparije to neće dopustiti. Nadamo se - ni država!

Šta je sporno ako se namerno neplaćeni dug naplaćuje menicom? Da li je menica nezakonito sredstvo? Zašto je sporan datum? Tog dana je dospeo na naplatu ukupan dug po osnovu iznetog posla iz „Štamparije Borba“. Dospeli dug po tom osnovu morao se naplatiti, po zakonu, pa makar i prinudno – menicom. Na to obavezuje odluka Nadzornog odbora „Štamparije Borba“.

Istog dana, 17. marta, „samo 12 sati nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora“, isto je uradila i Poreska uprava Republike Srbije. Da li ona želi da ugasi „Novosti“? U isto vreme su to uradili i dobavljači roto papira. Da li je njihov interes da „ugase“ Novosti pa da izgube kupca?

Medijskim i drugim pritiscima problem se na kraći rok odlaže, a ništa se ne rešava. Ostali smo bez odgovora na pitanje: Ko će da plati precizan, nesporan i čist dug prema „Štampariji Borba“?  Štamparija je svesna da teško može opstati bez svog najvećeg poslovnog partnera, ali to nikome ne daje za pravo da je urušava, ugasi i time pobegne od svoje obaveze - plaćanja enormnog duga.

Osnovano sumnjamo da rukovodstvo „Novosti“ smišljeno radi na gašenju „Šamparije Borba“, obaranjem sopstvenih tiraža, gašenjem izdanja, iznošenjem posla i neplaćanjem duga. Sigurni smo da je to samo prvi korak do konačnog cilja, a to je – gašenje samih „Večernjih novosti“.

Očekujemo od Vlade Republike Srbije da zaštiti radnike od samovolje pojedinaca,  sačuva sopstvenu imovinu, a time i „Večernje novosti“.      

Radnici, Odbor sindikata  i

Izvršni odbor „Štamparije Borba“

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

24.03.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 18:40

ДОСТА ЛАЖИ

Стварно, какви су то радници Штампарије кад траже новац за урађен посао за "новине од ширег српског интереса"! Господо иѕ "Вечерњих новости", дозволите се памети и не допустите да вас манипулишу људи који вас воде а нису компетентни за тај посао. У тој папазјанији нерегулисаних односа, са спорним приватним власништвом, страдају и недужни новинари. Очекујемо од Владе да пресече овај Гордијев чвор.

Odgovori
pon

24.03.

2014.

Cicero [neregistrovani] u 18:35

Šta to beše sloboda govora?!

Od kada znam za sebe u mojoj kući na stolu su Večernje Novosti i samim tim mi je tekst kako neko želi da ugasi novinu privukao pažnju. Smatram da nisam kompetentan da sudim ko je u pravu, a ko nije...ali moram primetiti izvesnu samovolju u uredničkoj politici. Ako su Večernje Novosti zaista poslednje uporište nezavisnog novinarstva i slobode govora (što mnogi misle da jesu), kako to da nisu objavili odgovor firme koju su optužili da želi da ih ugasi?! Moram biti iskren prvo prema sebi i primetiti da ta Štamparija iznosi pregršt činjenica za razliku od Večernjih Novosti koja se bavi demagogijom i mistikom u svom pismu. Biće da je ovo još jedna od onih priča gde privatni preduzetnici ubijaju uspešne državne firme zarad lične koristi. Sve to naravno uz svesrdnu pomoć pojedinaca iz vlasti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi