Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izvanredni novinar
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2014.

Autor: Marija Krtinić Izvor: Danas

Izvanredni novinar

Hrvatski novinar i književnik Boris Dežulović dobio je nagradu European Press Prize, koja se dodeljuje za izvanredno novinarstvo širom Evrope, u kategoriji najboljeg komentara.

 

Veliko priznanje pripalo mu je za tekst pod naslovom „Vukovar: spomenik mrtvom gradu u prirodnoj veličini“, koji je objavljen u nedeljniku Globus 19. novembra 2013. povodom godišnjice pada Vukovara. Nagrada je Dežuloviću uručena protekle nedelje u Londonu, a izabrao ga je, među više od 400 nominovanih novinara, međunarodni žiri u kojem sede urednici najuglednijih medijskih kuća, poput britanskog Rojtersa, francuskog Monda, španskog Paisa.

„Bio je Vukovar. Bio je grad“, napisao je Dežulović, kada je kao mladi novinar 1991. uspeo da se probije u Vukovar samo nekoliko dana nakon što su ga srpske snage zauzele. Priča kako je Dežulović kao dopisnik Slobodne Dalmacije u Beogradu, sa falsifikovanom akreditacijom Tanjuga i dozvolom Saveznog sekretarijata za narodnu obranu, napisao reportažu u okupiranom Vukovaru, postala je urbani mit.

„Tamo su me, naravno, provalili, kad su mi četnici kod pretresa otkrili hrvatske dokumente i pressicu Slobodne Dalmacije, koje sam pametno nosio sa sobom. Od strijeljanja me spasio neki pijani rezervista, kojemu nikad nisam saznao ime“, kazao je kasnije u jednom intervju pisac.

„Dvadeset dvije godine kasnije, Vukovar je tek konzervirana ruševina grada iz devedeset prve, preparirani leš, odlagalište svijeća i vijenaca bez ijedne druge svrhe osim protokolarnog pijeteta i utjerivanja domoljublja u kosti, na koje se – u strahu od simboličke snage Grada Heroja – pristaje bez suvišnih potpitanja“, piše u nagrađenom tekstu Dežulović.

Ovaj autor redovno piše kolumne za nekoliko štampanih i onlajn medija u regionu. Široj javnosti poznatiji je kao suosnivač (s Viktorom Ivančićem i Predragom Lucićem) i novinar kultnog nedeljnika Feral Tribune, koji je kao „Glasilo hrvatskih anarhista, protestanata i heretika (Bogu-mili a ni vragu nisu mrski)“ devedesetih godina imao značajnu ulogu za medijske slobode u Hrvatskoj. Pišući o zabranjenim temama kroz satiru, ovaj trio je postavio novinarski standard koji, po mišljenju mnogih, do današnjeg dana nije dosegnut.

Rođen je 20. novembra 1964. u Splitu. Studirao je istoriju umetnosti, a novinarsku karijeru započeo u splitskoj Omladinskoj iskri, da bi je nastavio kao reporter Nedjeljne i Slobodne Dalmacije. Kao književnik, autor je, između ostalog, knjige „Christkind“, duhovitog romana „Jebo sad hiljadu dinara“, kao i zbirke pesama „Pjesme iz Lore“.

Proglašen je novinarom godine 2004. u izboru HND-a.

Oženjen je i od 2005. do 2010. živeo je i radio u Beogradu, a onda se vratio u rodni Split.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi