Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Počinje kampanja "Ne daj da te spinuju"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2014.

Izvor: Tanjug

Počinje kampanja "Ne daj da te spinuju"

Multimedijalna kampanja pod sloganom "Ne daj da te spinuju", čiji je cilj da ukaže pre svega srednjoškolcima na značaj proverevanja i kritičkog odnosa prema informacijama, počeće od ponedeljka 24. marta spotovima na radio i televizijskim stanicama, ali i društvenim mrežema, posebno tviteru.

 

Kako su organizatori kampanje saopštili na konferenciji za novinare, za sada je u kampanju, koja će trajati do juna, uključeno po osam tv i radio stanica, a poseban je akcenat na internet i društvene mreže budući da ih mladi sve više koriste.

Govoreći o važnosti takve kampanje i medijske pismenosti, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić rekao je da je u medijima sve više propagande, a sve manje objektivnog izveštavanja zbog čega je važno da oni koji konzumiraju medijske sadržaje budu svesni toga.

On smatra da ni mediji neće moći u tolikoj meri da spinuju ukoliko oni koji su sa druge strane ne budu više verovali svemu što pročitaju i ne budu sve informacije "upijali kao sunđer".

- Sve manje je novinarastva, a sve više propagande - ocenio je Gruhonjić navodeći da je na delu i tabloidizacija društva.

Urednik "Njuz neta", sajta koji na satiričan način obrađuje informacije, Nenad Milosavljević primetio je da mediji često pristupaju informacijama neoprezno i bez provere.

U prilog tome Milosavljević je naveo da se tako dešava da upravo vesti njihovog sajta, iako su satirične, završe u ozbiljnim medijima i podsetio na primer one da je Srbin ubio ajkulu u Egiptu, koja je obišla ceo svet.

Menadžer on-line zajednice Miloš Čolović rekao je da je cilj kampanje, koju sprovodi Medijska koalicija, pre svega da se podigne svest srednjošlolaca da kritički pristupaju informacijama.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi