Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U zatvor zbog postova na forumu?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 03. 2014.

Izvor: B92

U zatvor zbog postova na forumu?

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovnu zatvorsku kaznu trojicu optuženih zbog uvredljivih komentara na internet forumu, piše portal "Peščanik".

Optuženi su prvostepeno osuđeni na po godinu dana zatvora, tri godine uslovno, zbog uvreda i pretnji iznetih na internet forumu, na račun Borisa Malagurskog i Ivane Rajović, autora filma "Pretpostavka pravde", koji se bavi ubistvom francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu.

Kako se navodi, njih dvoje su pre dve godine podneli krivičnu prijavu protiv 12 članova foruma "Parapsihopatologija", zbog organizovanih pretnji po život i ličnu i profesionalnu bezbednost, iznetih posle premijere filma. 

Kako navodi "Peščanik", sporni komentari su napisani u "zatvorenom" delu foruma, u koji nema uvid šira javnost, ali je tužilaštvo ipak podnelo predlog za pokretanje krivične istrage. 

"Tužilaštvo je uvažilo ocenu Malagurskog i Rajović da rade posao od javnog značaja u oblasti informisanja, te da su forumski komentari bili ozbiljne pretnje i pozivi na linč, napisani sa umišljajem i upornošću u nameri da pretnje dopru do oštećenih", navodi portal. 

Takođe, portal ističe da je sud odbio predlog odbrane da se kao svedoci saslušaju moderatori i drugi učesnici foruma koji bi podrobnije objasnili kontekst u kojem su komentari napisani. 

Branilac dvojice optuženih Ognjen Rašuo navodi da je odbrana smatrala da su reči optuženih istrgnute iz konteksta. 

"Za sud je bilo potpuno nebitno šta su oni govorili pre ili kasnije. Smatrali smo da se njihove reči, koje nisu u jezičkom smislu pretnje, ne mogu tumačiti van konteksta u kom su rečene, jer taj kontekst daje smisao rečima okrivljenih. Sud nije delio to mišljenje", navodi Rašuo. 

On navodi da niko nije negirao da su izrečene ružne reči, niti da optuženi imaju loše mišljenje o Malagurskom, već da se negira da je neko pretio Malagurskom. 

Rašuo je najavio i žalbu na prvostepenu presudu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi