Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lažni povod za pogrom Srba
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 03. 2014.

Lažni povod za pogrom Srba

Sve je počelo s vešću. Razornom vešću, koja je iznedrila pogrom. Ni za vest, ni za pogrom niko nije odgovarao. Ne uzimajući u obzir činjenice kosovske televizijske stanice objavile su vest - nevina albanska deca udavila su se u hladnoj reci Ibar bežeći od Srba koji su ih jurili sa psom.

Kukavički, brutalan i etnički motivisan zločin, zaključili su očas posla. Dok su predsatvnici Unmika vapili da nema aposlutno nikakve potvrede za takvu tvrdnju, Radio televizija Kosova je dizala je prašinu.

Ubrzo se u program uključio reporter RTK sa terena. Razgovaro je sa jedinim od preživelih dečaka, Fitimom Veslijem.

- Da, neki moji rođaci i moji prijatelji smo šetali i otišli smo blizu reke, kada su neki Srbi sa psom psovali iz kuće. Gledali smo ih, ja ih mogu identifikovati ako ih vidim, a znam njihovu kuću. Mi smo pokušali da pobegnemo, ali nismo mogli jer smo bili blizu reke - pričao je Fitim.

Dečak nikada nije rekao - jurili su nas Srbi i pas. Radio televizija Kosova je bila ta koja je odlučila da priču kvalifikuje na način na koji su uradili i pogrešno protumači izjavu deteta. To je jedan od zaključaka izveštaja Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju iz 2004. godine o ulozi medija u martovskom pogromu.

- Da nije bilo neodgovornog i senzacionalističkog izveštavanja kosovskih medija, događaji su mogli krenuti drugim tokom i ne bi dostigli toliki intenzitet i taj nivo brutalnosti - ocenio je zvaničnik Oebsa zadužen za slobodu medija Mikloš Harasti.

RTK je nastavio da raspiruje tenzije. Odmah nakon intervjua sa detetom u studiju je napravljen razgovor sa Halitom Beranijem, aktivistom regionalnog Odbora za ljudska prava i slobode u Kosovskoj Mitrovici. U to vreme, Beranija mnoge međunarodne i lokalne institucije smatraju kontroverznim, on je pozvan da svedoči u procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu i tako ga neki smatraju kredibilnim izvorom.

- Gospodine Berani, kakve informacije imate o ovom slučaju? - upitao je voditelj RTK.

- Danas oko 16 sati u selu Čabra u opštini Zubin Potok, dok se šestoro dece igralo iz gore pomenutog sela, grupa srpskih bandita napala je ovu decu. Srpski banditi su imali psa, psovali su njihove albanske majke i prisilili albansku dece da pobegnu...

- Kakva će biti rekacija Odbora povodom ovog tragičnog događaja?

- Mi smo navikli na te srpske bandite.

Beranijeve tvrdnje (koji nije bio očevidac samog incidenta, a u emisiju je pozvan kao "veštak") novinar RTK nije osporio, zaključuje Oebs.

- Neosporavanje Beranijevih tvrdnji i način na koji je novinar kvalifikovao incident navode na zaključak da je incident bio nesumnjivo najzlokobnijeg mogućeg karaktera - ocenjuje ta misija.

Ime Halita Beranija utkano je u mnoge događaje koje definišu sudbinu Srba na Kosovu. Mnogo puta je dizao prašinu svojim izveštajima i izjavama, ali nije poznato da je javnosti ikada predstavio dokaze o kojma je govorio. Prema pisanju "Vol strit džurnala", Berani, "bivši glumac sa bradom Karla Marksa" tvrdio je da čuo od meštana blizu Trepče da kamioni ulaze puni, a da izlaze prazni, i da se oseća čudan miris.

On je sugerisao da su rudnici postali mesto za bacanje tela što je preneo i Dojče vele. Na svedočenju protiv Miloševića, 2002. godine, Berani je između ostalog govorio da ima snimke o trovanju dece u školama, odnosno da se pušta gas, koji na nacionalnoj osnovi truje albansku decu. A prvi se oglasio i posle hapšenja Olivera Ivanovića i optužio ga da je učestvovao u ratnim zločinima aprila 1999. i ubistvima 2000. godine.

Potreba za nezavisnim medijem

U analizi Oebsa iz 2004. godine, predstavnik za slobodu medija OEBS preporučio je da bi trebalo sprovesti potpunu istragu o radu elektronskih medija na Kosovu, albanskih i srpskih, za vreme događaja od 16. i 17.marta. Takođe se i u izveštaju zahteva i uspostavljanje jednog lokalnog elektronskog medija na srpskom jeziku za čitavu teritoriju Kosova.

RTK na jednoj strani

Izveštavajući o incidentu 16. marta, Radio televizija Kosova je jasno stala na jednu stranu, o čemu svedoči vreme koje je dato sagovornicima. Na sadržaj koji je govorio u prilog činjenici da je to etnički motivisanih zločina RTK je izdvojio čak 258 sekundi, dok je samo 12 sekundi dodeljeno drugoj strani.
- Neko je rekao da je incident etnički motivisan. Pošto za sada nemamo takvu informaciju, ne možemo da je potvrdimo, izjavila je u tih 12 sekundi portparol regionalne policije UNMIK-a Trejsi Bejker. Sutradan je osvanuo 17. mart.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi