Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Izbornu tišinu treba ukinuti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 03. 2014.

Autor: N. G. - N. A. Izvor: Informer

Izbornu tišinu treba ukinuti

Izborna tišina 48 sati uoči glasanja neviđena je glupost koju treba odmah ukinuti, smatraju stručnjaci! Sagovornici Informera ističu da zabrane stranačkog oglašavanja neposredno pre izbora nema gotovo ni u jednoj modernoj demokratskoj državi, kao i da takva praksa gubi svaki smisao u vreme široko rasprostranjenih društvenih mreža i interneta!

Kako prevariti sistem

Zakon u Srbiji, naime, zabranjuje „izbornu propagandu preko sredstava javnog obaveštavanja i javnih skupova i objavljivanje procene rezultata izbora 48časova pre izbora, pa sve do zatvaranja biračkih mesta“.

Ovakva pravila u Evropi primenjuju još samo Rusija i Francuska, dok su zemlje u našem komšiluku tišinu skratile na 24 sata. Sasvim je zanimljivo da bi zabrana propagande uoči izbora u SAD bila čak i protivustavna!

Programski direktor Cesida Marko Blagojević ističe da je predizborna tišinaodavno izgubila izvorni smisao, jer se zakon odnosi samo na objavljivanje u medijima i organizovanje partijskih skupova.

- Stranke mogu da dele letke, šalju poruke biračima i na taj način se promovišu dva dana pred izbore. Ovo pitanje u zakonu je loše formulisano, tako da danas ključna disciplina za partije postaje kako „prevariti sistem“ - navodi Blagojević.

Marketinški stručnjak Borislav Miljanović smatra da je izborna tišina u eri interneta „čista glupost“.

- To je anahrona tekovina koju treba što pre ukinuti. Tako bi bila čista situacija i ista pravila bi važila u svim medijima. Nije fer da na društvenim mrežama može sve, a na radiju i televiziji ne može. U 21. veku svi smo okruženi internetom, a nemoguće je pojedincima zabraniti korišćenje Tvitera ili Fejsbuka, tako da „utišana“ televizija ne služi ničemu - ističe Miljanović.

Sve ili ništa

Profesor Fakulteta političkih nauka Siniša Atlagić podseća da se predizborna tišina i ranije kršila i telefonom i delovanjem stranačkih aktivista na terenu, a da je to sada posebno izraženo.

- Izborna tišina u punom smislu podrazumevala bi i to da se sa ulica uklone svi plakati, bilbordi kao „tihi“ oblik promocije, a ne da se ograniči samo na mitinge i konvencije - naglašava Atlagić.

U kojim zemljama nema ćutnje?

SAD
Nemačka
Belgija
Danska
Finska
Holandija
Island
Kipar
Norveška
Portugal
Švajcarska
Velika Britanija

Brajović: Za novine nema kazni

Generalni sekretar UNS Nino Brajović ističe da ne postoje novčane kazne za štampane medije koji prekrše izbornu tišinu:

- RRA i Savet za štampu trebalo bi da budu regulatori poštovanja odredbi zakona o izbornoj tišini. Za elektronske medije propisane su novčane kazne, ali to ne važi za novine.

Čekajte bre
Vladimir Goati, Transparentnost Srbija

Izborna tišina je poželjna. Građanima prija kad se u toku ta dva dana ta goruća pitanja skinu s naslovnih stranica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi