Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sve češće sajber nasilje nad decom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 02. 2014.

Izvor: RTV

Sve češće sajber nasilje nad decom

Danas se obeležava Dan bezbednog interneta. Srbija je jedna od zemalja koja će 11. februar posvetiti sigurnijem korišćenju interneta i sprečavanju njegove zloupotrebe, pogotovo kada su deca u pitanju.

Popularnost u stvarnom svetu, danas se stiče putem kompjutera. Na fejsbuku i tviteru, popularnost zavisi od broja prijatelja i izazovnih fotografija, pogotovo kod devojaka. U Srbiji sve popuparnija postaje i ask.fm, društvena mreža koja u svetu izaziva dosta kontroverzi jer omogućava da se anonimo postavi bilo kakvo pitanje na nečijem profilu.

Komunikacija među mladima praktično se preselila u virtuelni svet i odvija se preko društvenih mreža, pa se na internet uveliko preselilo i nasilje, kako među decom, tako i nad njima. Uprkos tome, Srbija nema dovoljno uređenu pravnu regulativu kada je u pitanju zloupotreba dece na internetu, pokazalo je istraživanje pokrajinskog ombudsmana.

"Sve je neuređeno, nekako misteriozno, tajanstveno, a činjenica je da su naša deca sve više izložena zlostavljanju ove vrste, eksploatacijom putem interneta”, kaže pokrajinski ombudsman.

Gašenje interneta nije rešenje i to neće umanjti želju i potrebu dece da budu aktivna na društvenim mrežama, smatraju stručnjaci. Efektnije je kako napominju da se kroz razgovor sa njima , ali i roditeljima i prosvetnim radnicima, objasne sve posledice neopreznog korišćenje interneta, kako ne bi upali u zamku sve prisutnijeg sajber nasilja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi