Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  U pamet se, gospodo političari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2014.

Autor: Tihomir Trišić Izvor: Akter

U pamet se, gospodo političari

Protekle nedelje, sa prvim danima predizborne kampanje za ove vanredne parlamentarne izbore, na površinu je izbio problem upotrebe i zloupotrebe interneta i društvenih mreža poput Facebooka, Twitera i You Tuba u političke i predizborne svrhe.

 

Povod je bio vanredna situacija na autoputu kod Feketića, izazvana snežnim padavinama, vetrom i visokim smetovima snega, koji su izazvali saobraćajni kolaps, blokadu autoputa i nesrećnu reakciju nadležnih komunalnih službi i državnog vrha.

Postupanje Aleksandra Vučića tog dana, njegov odlazak na lice mesta i način izveštavanja televizija sa lica mesta, značajan deo internet zajednice, onih aktivnih na Tvviteru i Facebooku, doživeo je kao populistički nastup u predizborne svrhe, što je rezultiralo erupcijom satiričnih videoklipova i fotomontaža na račun lidera naprednjaka.

To samo po sebi ne bi izazvalo toliki problem da se naprasno u celu priču nije uključila izvesna kompanija ,,KVZ music" iz Beča i masovno izvršila cenzuru na You Tubu svih satiričnih klipova na temu Vučićevog boravka u Feketiću i spasavanja sad već čuvenog malpg anonimnog Albanca.

Tom pogrešnom potezu, kao ulje na vatru, došlo je i praktično javno priznanje izvesnog šefa internet tima SNSa Marija Maletića, koji je na svom Twiter nalogu javno potvrdio da SNS stoji iza masovne cenzure satiričnih klipova na YouTubu o Aleksandru Vučiću. Lideru naprednjaka taj internet bunt u dva dana naneo je veću političku štetu nego cela opozicija za prethodnih godinu i po dana od kada je na vlasti. To je i sam Vučić shvatio, istina kasno. On je demantovao da on lično i SNS imaju bilo kakve veze sa internet cenzurom i time kolikotoliko primirio talas građanskog nezadovoljstva intemet zajednice, ali i skrenuo pažnju i interesovanje javnosti od pitanja ko su zapravo ljudi koji su sproveli tu cenzuru. Odgovor na to pitanje za lidera SNSa podjednako je politički štetan kao i bujica satire na njegov račun i već pretrpljena politička šteta.

Zašto pravim ovoliki uvod u celu ovu priču? Zato jer je problem veliki i kompleksan. Objektivno, najuticajniji mediji, kako televizije, tako i novine, pevaju istu pesmicu Vučićevu, kao onomad Tadićevu, samo još gore. Praktično medijskog ventila za kritičko mišljenje o SNSu i njenom lideru nema među najuticajnijim srpskim medijima. Tu Vučić radi u korist svoje štete, a da ni sam toga nije svestan. Društvene mreže, pre svega Tvviter i Facebook, jesu kakavtakav slobodan i kritički ventil građana o društvenopolitičkim tokovima.

Kad nekom padne napamet da i društvene mreže stavi pod kontrolu cenzurom ventila više nema, a znate šta se dešava sa ekspres loncem kada se na njemu pokvari ventil za ispuštanje vodene pare? Eksplodira.

E Srbija je jako blizu da eksplodira, društvo ključa, i ako neko misli da ovo što se dešava u Bosni ne može da se desi u Srbiji, taj je slab poznavalac aktuelne situacije u zemlji. Ja znam da mnogi političari sopstveni narod doživljavaju kao stoku, a to nije baš mudro bez obzira na to koliko je naš narod neobrazovan. Bez ikakve škole je tri odsto građana. Sa nezavršenom i završenom osmoletkom je ukupno 32 odsto građana, srednju školu ima 49 odsto građana, a sa višim i visokim obrazovanjem je 16 odsto gradana Srbije. Svi oni bez razlike znaju kada su gladni i poniženi. FaJi još samo šibica. I Srbija će da se upali. Ne govorim napamet. U pamet se, gospodo političari.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi