Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ćutanje RTS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2014.

Izvor: Politika

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije o pritiscima i kontroli medija (septembar 2011) #19

Ćutanje RTS-a

Savet za borbu protiv korupcije tokom proteklih godinu dana u više navrata je od RTS-a tražio dokumentaciju o poslovanju javnog servisa.

 

Najveći deo traženih dokumenata do danas nam nije dostavljen. Deo zahteva Saveta RTS-u upućen je radi provere navoda iz predstavke koju je Savetu dostavilo udruženje „Ujedinjeni televizijski eksperti – UTE”.

U predstavci su izneti navodi o ozbiljnim zloupotrebama službenog položaja, korupciji, sukobima interesa, kadrovskim manipulacijama, finansijskim malverzacijama, kršenjima Zakona o radu, javnim nabavkama i drugom. Zbog ćutanja RTS-a, Savet nije bio u mogućnosti da proveri neke od navoda iz predstavke.

Nepostupanje direktora RTS-a po zahtevima Saveta za pristup informaciji od javnog značaja nije usamljen slučaj. Naime, prema podacima dobijenim iz Kancelarije poverenika za informacije od javnog značaja, RTS u periodu od 2008. do 2010. godine nije postupio po čak osam rešenja Poverenika, kojima je javnom servisu naloženo da tražiocima informacija dostavi podatke o tome da li poseduje informacije i dokumentaciju koja je bila predmet interesovanja više udruženja, institucija i pojedinaca.

U predstavci koju je UTE dostavio Savetu, navodi se da RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist čija se vrednost meri desetinama miliona evra.

Jednom godišnje formalno se raspisuju konkursi za izbor programa nezavisnih radio i televizijskih produkcija, ali rezultati ovih konkursa ne saopštavaju se javnosti. Tipičan primer sporne saradnje sa nezavisnom produkcijom je ugovor sa producentskom kućom „NIRA Film&Television Consulting” o serijalu „Vreme je za bebe”, producenta Nebojše Garića, koji je istovremeno i suvlasnik „Multikom grupe”, zajedno sa Draganom Đilasom.

Reč je o serijalu koji popularizuje rađanje dece u Srbiji. Međutim, prema navodima UTE, više meseci pre dodele ugovora kući „NIRA Film&Television Consulting”, serijal sa identičnim sadržajem je pripremala ekipa RTS-a, po nalogu direktora TV Beograd Nikole Mirkova.

Međutim, pre nego što je snimanje počelo, generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić zaključio je ugovor sa privatnom produkcijom. Pored netransparentnih procedura u kojima se dodeljuju ugovori, sporne su i vrednosti zaključenih poslova. Pojedine produkcije za emisiju od 30 minuta od RTS-a dobijaju kao naknadu pravo na reklamno vreme od tri minuta, a neke za slične sadržaje dobijaju nerealno visoke novčane iznose. Prema dokumentaciji koju je Savetu dostavio direktor RTS-a nakon intervencije Upravnog odbora, najveću finansijsku naknadu po emisiji primala je producentska kuća „Emotion Production” za emisiju „48 sati svadba”.

Ugovor o prenosu TV prava, zaključen 19. juna 2006. godine između „Emotion Production” i RTS-a, predviđa da RTS za prava na emitovanje 104 epizode serijala „48 svadba” isplati kući „Emotion” 12.948 evra po epizodi, a 29. juna 2007. godine zaključen je i Aneks o produženju važenja ovog Ugovora na još 104 epizode. Dodatno, „Emotion” po ugovoru ima pravo i na reklame i reklamno vreme, što je definisano posebnim ugovorom, koji Savetu nije dostavljen.

Suvlasnik te produkcije donedavno je bila „Multikom grupa” Dragana Đilasa sa 49 odsto udela. Prema navodima UTE, RTS serijski igrani program nezavisnim produkcijama plaća još više, čak 80.000 do 130.000 evra po epizodi.

Od 2006. godine RTS ima poslovnu saradnju i sa produkcijom Bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. Ugovorom iz 2006. godine koji je RTS dostavio Savetu, predviđeno je da 60 odsto od godišnjeg budžeta za emisiju „Verski kalendar”, koji ukupno iznosi 187.000 evra, bude isplaćeno u novcu, a ostatak u pravu na reklame.

Naredne godine sklopljen je petogodišnji Sporazum o saradnji na proizvodnji i emitovanju verskog programa između verskih zajednica i RTS-a, kojim je predviđeno da Bačka eparhija SPC ponovo bude producent. Finansijske pojedinosti tog odnosa regulisane su posebnim ugovorom, koji RTS nije dostavio Savetu.

Međutim, fotokopiju ugovora kojim je regulisana vrednost ovog posla za period od 15. maja 2007. do 15. maja 2008. godine, Savet je dobio u predstavci UTE. Ugovor predviđa da RTS isplati Bačkoj eparhiji 24.344.340,80 dinara za jednogodišnju produkciju serijala „Verski kalendar” i „Verski mozaik Srbije”.

Uz fotokopiju ugovora, UTE je priložila i dve fakture Bačke eparhije dostavljene RTS-u 17. oktobra i 1. novembra 2008. godine, jedna na 2.028.695,00, druga na 1.478.049,26 dinara. Pojedini članovi Upravnog odbora RTS-a, koji odlučuju o radu i imenovanju direktora tog medija, pojavljuju se i kao autori emisija, ili su povezani sa privatnim produkcijskim kućama koje sarađuju sa RTS-om.

Tako je dr Predrag J. Marković, član Upravnog odbora RTS-a i funkcioner Demokratske stranke (DS), bio i autor više kvizova za koje je, pored novčane naknade koju dobija kao član Upravnog odbora, primao i honorare posredstvom firme „Film i ton”, koja je u vlasništvu njegovog oca Jovana Markovića. Prema dostavljenoj dokumentaciji, preduzeće „Film i ton” je sa RTS-om od 2007. godine imalo saradnju za proizvodnju kviza „Visoki napon”.

Godišnja naknada autorskom timu iz godine u godinu je rasla – sa četiri miliona dinara u 2007. godini na devet miliona dinara u 2010. godini, dok je RTS svake godine ovoj firmi plaćao i licencu od oko dva miliona dinara. RTS je Savetu dostavio i pojedine anekse ugovora iz kojih se vidi da je ova firma RTS-u prodavala i filmove, ali osnovni ugovori nisu dostavljeni.

#Nastaviće se

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

11.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:35

ta nemojte kasti....

šta reći sem nastavite kontrolu.....

Odgovori
uto

11.02.

2014.

ines [neregistrovani] u 09:19

cutanje je zlato?!

MASHALA!!!
I nije jedini javni servis koji slično postupa.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi