Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Na novinskoj poternici ko se zameri vlastima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 02. 2014.

Autor: Marija Stojanović Izvor: Danas

Na novinskoj poternici ko se zameri vlastima

Opozicione stranke su kriminalizovane u delu medija u Srbiji, što dolazi do izražaja i u aktuelnoj izbornoj kampanji, ocenili su za Danas stručnjaci za medije. Naši sagovornici ističu da treba praviti razliku između argumentovanog izveštavanja o kriminalnim radnjama i lepljenja „etiketa“ pojedinim ličnostima.

Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, kaže da pojedini mediji kriminalizuju opoziciju, ali i svakoga ko drugačije misli.

„To se često dešava prenošenjem izjava političara, od kojih neki svakoga ko drugačije misli proglašavaju za kriminalca povezanog s tajkunima i tako dalje. Novinari, urednici i vlasnici medija često imaju i navodna saznanja iz istrage, koja u velikom broju slučajeva nisu potkrepljena činjenicama, a senzacionalističkim pristupom ljude osuđuju pre presude“, istakao je Jeremić.

Predstavnik UNS konstatuje da se „jednostavno sve skupilo na gomilu - i neprofesionalizam i nepoštovanje etičkih standarda profesije, i politički i ekonomski interesi - i onda imamo to što imamo“.

„Da se razumemo, nipošto nisam protiv pisanja o kriminalu ukoliko ga je bilo, ali se o tome mora pisati argumentovano, kritički i utemeljeno na činjenicama i jasnim dokazima, uz poštovanje Kodeksa novinara“, ukazao je Petar Jeremić za Danas.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, upozorio je da kriminalizacija opozicije nije ograničena samo na aktuelnu izbornu kampanju, već „traje duže vreme“.

„Očekujem da pojedini tabloidni mediji, kako se bude bližio dan izlaska na izbore, sve više za time posežu. Takva situacija nije dobra ni za medijsku scenu ni za regularnost izbornog procesa, ali neki mediji očigledno staju na stranu određenih vladajućih stranaka i kriminalizuju opoziciju“, naglasio je Obradović u izjavi za Danas.

Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, smatra da u Srbiji izborna kampanja manje-više neprestano traje.

„Srpska napredna stranka pronašla je novu populističku formu, a to je borba protiv korupcije. Kao što su devedesetih svaku kritiku na račun njihove vladavine proglašavali za antisrpsko delovanje u sklopu svetske zavere protiv srpstva, danas su svi oni koji imaju hrabrosti da kažu nešto protiv Vučićeve estradne svevlasti nekakvi delovi tajkunsko-kriminalnih struktura.

Kriminalizacija, ne samo opozicije nego svih onih koji ne duvaju u istu tikvu s vlastima, vodi se na više nivoa istovremeno. Najpre preko takozvanih tabloida, od kojih su neki velika sramota za novinarsku profesiju, ali i preko takozvanih ozbiljnih medija. Pitanje koje me plaši jeste: šta će naprednjaci kada se izanđa fraza borbe protiv korupcije, šta će sledeće da bude na repertoaru“, ukazuje Sejdinović.

Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže za Danas da je primetna kriminalizacija određenih stranaka i pojedinaca, u kojoj učestvuje izvestan broj medija. „Jedno je kada objektivno i činjenično utemeljeno pišete o kriminalnim delima, ali sasvim je druga stvar kada mediji nekome paušalno prilepe etiketu kriminalca Između ostalih, kriminalizovana je DS, ali i SPS. Izvršna vlast ima odgovornost da takve pojave spreči“, zaključio je Đorđe Vuković.

 

Kodeks

 

U Kodeksu novinara Srbije navodi se da je obaveza novinara da „tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije“. Na listi smernica, između ostalog, nalazi se da „politička ili ideološka pozadina informacije ne sme da utiče na odluku o njenom objavljivanju, čak i ukoliko je ta politička ili ideološka pozadina u suprotnosti s političkim ubeđenjima novinara, urednika ili vlasnika medija“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi