Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji nisu oružje u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 02. 2014.

Autor: D. Č. Izvor: Politika

Mediji nisu oružje u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije

Komisija za istraživanje ubistava novinara smatra da se zajedničkim predlogom odbrane osumnjičenih da se odobri prisustvo novinara ispitivanju svedoka u istrazi za ubistvo Slavka Ćuruvije manipuliše novinarskom profesijom sa ciljem da se utiče na dalji tok tog postupka. Komisija podseća da su njeni članovi, pored pripadnika MUP i BIA, troje novinara, a da je jedan od njih istovremeno i predsednik komisije.

„Sva tri novinara, kao i ostali članovi komisije, potpisali su izjavu kojom su se obavezali da će čuvati sve podatke i informacije koje predstavljaju državnu, službenu, vojnu ili poslovnu tajnu. Svi članovi su se u dosadašnjem radu komisije pridržavali te obaveze. Na taj način je omogućeno učešće novinara u radu komisije, a istovremeno zaštićen cilj zbog kojeg je komisija osnovana”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Veran Matić, predsednik komisije.

Predlogom koji su podneli branioci okrivljenih Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, novinarska profesija je, po mišljenju komisije, procenjena kao oružje uz čiju pomoć se može uticati na dalji tok postupka, što je duboko uvredljivo kako za novinarstvo, tako i za sve učesnike u postupku.

„Komisija ukazuje na to da medije ne treba tretirati kao oružje u bilo čijim rukama, rukama tužilaštva ili rukama odbrane. Glavni cilj jeste da se istrage i suđenja ne vode u medijima, već u tužilaštvima i sudovima, a da javnost na profesionalan način, blagovremeno bude informisana o svim relevantnim podacima”, piše u saopštenju.

Komisija ukazuje da se protiv ovakve zloupotrebe medija treba boriti i to tako što će se sprečavati „curenje” informacija, a nikako tako što će se ozakoniti to „curenje” i stvarati prostor za nedozvoljeno uticanje na tok postupka medija koji bi mogli biti oružje u bilo čijim rukama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi