Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova stranka: Zašto policija prepada novinare?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2014.

Izvor: Fonet, Mondo

Nova stranka: Zašto policija prepada novinare?

Nova stranka danas je osudila upad dva uniformisana lica u stan američke državljanke Lili Linč, koja legalno boravi u Srbiji i ispitivali je o novinarskom radu.

Stranka u saopš¡tenju navodi da je ona u noći između nedelje i ponedeljka doživela najstrašniju torturu kada su joj, posle ponoći, bez kucanja i naloga, u sobu upali muškarci u policijskim uniformama.

Oni su, kako se ističe u saopš¡tenju starnke koju vodi nekadašnji prmeijer Srbije Zoran Đivković, od žene zahtevali dokumenta i pasoš na uvid, ispitivali su je o novinarskom radu, iako ni u jednom trenutku nije pominjala čime se bavi.

Nova stranka ocenjuje da ovakva vrsta torture neodoljivo podseća na mračne devedesete kada su lica iz različitih službi i kriminalci presretali, napadali i zastrašivali strane državljane u Srbiji i novinare koji su se svojim izveštavanjem suprotstavljali tadašnjem režimu.

Danas smo svedoci istih kriminalnih radnji dok nam vlast na velika zvona objavljuje "osvajanje" slobode medija i "razrešava" ubistva novinara, ocenila je Nova stranka.

"Smatramo da su medijsku slobodu "osvojili" samo oni koji na poltronski i neobjektivan način pišu o (ne)uspesima ove vlasti. Možda portal Balkanist, gde Lili Linč obavlja urednički posao, po trenutnim merilima nije "osvojio" novinarske slobode pišući o temama koje ne idu uvek na ruku vladajućoj koaliciji", kaže se u saopštenju.

Ovim povodom oglasila se i Demokrastska stranka.

Demokratska stranka (DS) osudila je večeras upad policije u stan američke državljanke i pozvala nadležne da u najkraćem roku sprovedu istragu i obaveste javnost koji je razlog ovakvog postupanja.

DS je ocenila da ovakvi postupci nanose nenadoknadivu štetu slici Srbije u svetu i podsećaju na mračna vremena našeprošlosti.

"Nedopustivo je da bilo koji građanin bude zastrašivan naovakav način, a obaveza države je da posebno zaštiti predstavnike medija", ocenila je DS.

Balkanist je dvojezični portal koji se bavi analizama,kritikama, komentarima o aktuelnim političkim i kulturnim događajima. Poznati su po tome što su objavili elektronsku poštu koju su razmenjivali zaposleni u SIEPA, podseća DS.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi