Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neki iz Vlade bili bi korisniji u opoziciji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2014.

Autor: Tanja Kovačević Izvor: Naše novine

Neki iz Vlade bili bi korisniji u opoziciji

Stanislava Pak, savetnica za medije Tomislava Nikolića, u razgovoru za Naše novine kaže da se neki ministri nisu najbolje snašli u Vladi i da bi neke stranke vladajuće koalicije bile mnogo konstruktivnije kao opozicione.

 

Jeste li zadovoljni Vladom?

- Možemo konstatovati da je Vlada radila naporno i da rezultati nisu izostali.

Urađene su stvari koje nisu ni pokrenute preko 20 godina. Postoji svest o stvarnim problemima građana i posvećenost da se oni reše. Ono što brine, međutim, jeste činjenica da nema uvek potrebnog jedinstva oko dogovorenih političkih ciljeva i oko toga kako će se ostvariti. Ponekad se ima utisak da premijer i članovi Vlade ne sarađuju najbolje. Nije dobro da se prenebegavaju važne stvari da bi se udovoljilo glasačima. Mislim da većina u Vladi radi veoma dobro, ali neki pojedinci se ne snalaze najbolje. Nažalost, vremena je malo, a puno toga mora da se uradi. Možda bi pojedinci bili mnogo bolji s nekim drugim timom, ali sigurno znam da bi prvi potpredsednik bio odličan sa svakom ekipom.

Da to nije moguće, on bi izašao iz te priče.

Trebaju li nam vanredni izbori?

- Ima mnogo razloga i za izbore i protiv njih. Odluka će zavisiti od toga šta je u najboljem interesu građana. Problema ima i oni se moraju rešavati, a da li su izbori jedino rešenje, teško je reći. Činjenica je da je teško da se ciljevi ostvare u kratkom roku. Disharmonije u Vladi ne sme da bude. Da bi se dobro radilo, potrebno je da svi učestvuju i da im je motiv dobrobit Srbije. Kada kažemo da treba svi da se menjamo, to znači da moramo da menjamo radne navike, da ne očekujemo da nam drugi rešavaju problema, već da uradimo sami najviše i najbolje što možemo. Tada će i država lakše da pomogne. Mi imamo neretko pogrešna očekivanja od države. Često kritikujući državu, mi kažemo: ja sam pametan, a niko me ne zove... Treba se setiti mudrosti da svako ide svojoj sreći u susret. Sreća ne dolazi sama, mnogo truda je potrebno. Država treba da stvori uslove da uspešno rade mala i velika preduzeća, preduzetnici, da oživi selo. A građani da vide gde mogu da se ostvare na najbolji način. Zato je potrebno predlagati rešenja, nuditi ideje. Ne samo očekivati i kritikovati.

Iz SPS-a stižu glasovi da će pristati na izbore ukoliko budu raspisani i predsednički, da li je to moguće?

- Drugačiji je put koji vodi do predsedničkih izbora. Predsednik može da podnese ostavku ili da bude razrešen ukoliko to Narodnoj skupštini predloži jedna trećina poslanika ako smatra da je povredio Ustav, a postupak se pokreće većinom glasova narodnih poslanika. Nakon toga, Ustavni sud u roku od 45 dana odlučuje da li je predsednik povredio Ustav. Ukoliko nije, postupak se obustavlja. Predsednika biraju građani neposredno, a Vladu bira i smenjuje Skupština. Uslovi za prevremene parlamentarne izbore su ostavka premijera, izglasavanje nepoverenja Vladi u parlamentu i parlamentarna kriza. Što se tiče uslovljavanja parlamentarnih izbora predsedničkim, isto tako možemo reći da bi neke stranke koje su trenutno u vlasti možda konstruktivniju ulogu imale u opoziciji...

Premijer i predsednik su imali sukob i oko kandidature za Nobelovu nagradu?

- Predsednik Nikolić je jasno rekao da nije u redu da se srpski premijer u toj situaciji stavi u istu ravan sa nekim ko je osumnjičen da je počinio zločin prema Srbima poput Tačija. Dakle, jedna je stvar da pregovarate sa nekim koga je Evropa postavila kao osobu za razgovor, a drugo je da s takvom osobom budete kandidovani za Nobela. Kako će Srbi koji sumnjaju da je on odgovoran za te zločine gledati na tu kandidaturu? Pa zar nije dovoljan pakao koji su prošli?

Zaista ništa nije bilo uvredljivo u toj izjavi i ne razumem Dačićevu oštru reakciju. Primetili ste da ni na jednu kritiku predsednik nije reagovao. Svako u ovoj zemlji ima pravo da kaže mišljenje o nekoj stvari. Ne bi trebalo da bude ljutnje oko toga.

Tomislav Nikolić je imao primedbe na rad policije zbog prisluškivanja, guma na automobili, kamere...

- Predsednik ima primedbe na rad pojedinaca i pojedinih grupa, koje očigledno ne rade svoj posao u interesu građana. Problem je složen i pitam se da li ministar nema uticaj na te pojedince ili ne želi ništa da uradi da se to promeni. Predsednik je u izjavi povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Ćuruvije čestitao malobrojnima zato što je ta akcija izvedena u potpunoj tajnosti. Niko nije preneo da on to očekuje i u drugim akcijama, kao što je „Grom“. Ta akcija nije u potpunosti uspela zato što su pojedinci bili obavešteni. Što se tiče guma i kamera, to su sitni propusti, namerni ili slučajni, i očekujemo da se više ne ponove.

Nikolić ne viče, ima dar da opčini sagovornike

Kakav je predsednik Nikolić kao šef?

- Drago mi je da ste me to pitali. Velika je čast raditi kao savetnik predsednika Nikolića. Posebno zato što se stalno uveravam koliko on iskreno voli Srbiju. On od saradnika ne izvlači maksimum vikom, već visokom dozom empatije. Niko od nas ne želi da ga razočara jer on to ne zaslužuje. Puno sam od njega naučila, ima neverovatan dar da opčini sagovornike. U razgovoru sa stranim državnicima on ostavlja utisak obaveštenog, dobronamernog i svojoj zemlji posvećenog predsednika. On ume da nametne stavove na nenametljiv način.

Valentin Incko, visoki predstavnik EU za BiH, rekao je da predsednik Nikolić kroji novu arhitekturu na Balkanu. I to je zaista tako jer je Srbija danas poželjan i kredibilan sagovorniku regionu, Evropi i svetu. Ponosna sam što sam deo predsednikovog tima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi