Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Markovićev iskaz trajao nekoliko sati
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 01. 2014.

Autor: J. L. Izvor: Danas

Markovićev iskaz trajao nekoliko sati

Radomir Marković, nekadašnji šef Resora državne bezbednosti, saslušan je juče zbog sumnje da je 1999. godine naložio ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, kazao je juče tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Saslušanje je obavljeno u prisustvu branilaca u zatvoru u Zabeli, gde Marković izdržava višegodišnju kaznu. Kako je za Danas rekao njegov advokat Vladimir Marinkov saslušanje nije trajalo dugo - nekoliko sati. O drugim detaljima ne mogu u ovom trenutku da govorim dodao je Marinkov.

Kao što je poznato, pre nedelju dana objavljeno je da je pokrenuta istraga za ubistvo Slavka Ćuruvije, u kojoj je Marković osumnjičen kao naredbodavac, nekadašnji šef beogradskog RDB Milan Radonjić kao organizator, načelnik Šestog odeljenja u RDB Ratko Romić kao saizvršilac, a odbegli pripadnik ove službe Miroslav Kurak kao izvršilac ubistva. Nalog za sprovođenje istrage dat je na osnovu svedočenja Milorada Ulemeka Legije, nekadašnjeg komandanta JSO i još dva svedoka čiji se identitet drži u tajnosti. U javnosti su se pojavile pretpostavke da je jedan od njih pripadnik zemunskog klana Miloš Simović.

Legijin advokat po službenoj dužnosti kome je Ulemek pre četiri meseca otkazao punomoćje u postupku za oružanu pobunu JSO iz 2001. Dušan Danković kaže za Danas da nije bilo nagoveštaja da je iko u to vreme u vezi s Ćuruvijom razgovarao sa njegovim branjenikom.

Danković podseća da je Ulemek u tom procesu odbijao da iznese odbranu sve dok mu zatvorska uprava nije omogućila poverljivu komunikaciju sa advokatom, odnosno razgovor bez staklene barijere i bez snimanja.

- Pravni problem može da nastane u tome kako će se državni organi odnositi prema Ulemekovom svedočenju, odnosno kako će se postaviti ukoliko on promeni svoj iskaz. Jer, trebalo bi se na isti način odnositi i na isti način ocenjivati kvalitet i verodostojnost njegovih iskaza, ukazuje Danković.

U interesu SPS da se slučaj reši

Komentarišući svoj izostanak sa konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati dosadašnje istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, ministar policije Ivica Dačić je istakao da naprosto nije bilo predviđeno da na tom događaju učestvuje. Odgovarajući na sugestije da je njegovo neprisustvovanje posledica toga što se kao mogući naručilac pominje supruga nekadašnjeg lidera SPS Mirjana Marković, Dačić je rekao da želi da se istina do kraja rasvetli.

„Nikada nisam stopirao bilo šta što bi moglo imati političke implikacije, naprotiv, u interesu mi je da se to reši“, rekao je Dačić za B92.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi