Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Soda bikarbona umesto reanimacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 01. 2014.

Autor: Radoš Glišić Izvor: Danas

Soda bikarbona umesto reanimacije

Povodom odgovora Miroslava Karlice „Nepažljivo čitanje teksta“ (Danas, 09.01. 2014)

Na početku da razjasnim dilemu koju je Mr Karlica postavio - da li sam „nepažljivo pročitao” njegov tekst ili ga „nisam baš razumeo”. Upravo sam ga pažljivo pročitao i odlično razumeo, i samo sam zbog toga i reagovao na njegovo besmisleno zalaganje da će se promenom imena „organizacionih delova RTS-a izbeći ustaljeni i redovni lapsusi novinara”. Bio sam dirnut njegovom tolikom brigom za kolege - da se takvom zlu već jednom stane na put.

A iz njegovog reagovanja na moj dopis vidim da i on po nešto ne razume iz moje “kritike”, poput pominjanja JDP-a. Prvo, nisam poredio JDP sa RTS-om, već sam naveo da se njegova ideja o preimenovanju Radio Beograda i Televizije Beograd po stepenu besmislenosti može uporediti sa idejom o preimenovanju JDP-a u SDP. Takođe, „renominacija segmenata javnog servisa” podseća me na situaciju u kojoj bi doktori u reanimaciji pacijenta najpre posegnuli za sodom bikarbonom - da mu spreče gorušicu. Nadam se da smo se sad razumeli.

A sad o onome što sam nazvao „funkcionalni raspad sistema”. U Srbiji nikada nije bilo sklonosti ka uspostavljanju bilo kakvog sistema. I ono što je bilo izgrađeno kao sistem, svaka nova garnitura bi poradila da se uruši. To se dogodilo i sa sistemom RTV u Srbiji.

Pre desetak godina, nova garniture koja je došla, dosta toga je uradila da se postojeći sistem uruši. Njihovo iskustvo sa tako velikim sistemima bilo je nikakvo i zato danas Javni servis izgleda ovako kako izgleda. Da bi ono o čemu govorim bilo jasnije, dovoljno je da na Internetu potražite sajtove javnih servisa Hrvatske ili Slovenije. U Sloveniji ćete u sistemu naći radio i televiziju - Maribor, Celje, Kopar, a u Hrvatskoj - Split, Osjek, Dubrovnik, Rijeku…

Sve to smo i mi imali, a danas ne. A na hom strani sajta RTS-a nema posebno čak ni Radio Beograda (ima doduše mali baner na kome piše „radio”, gde se otvaraju nazivi emisija koje su u toku, ili su već prošle!) dok na onom baneru na kome piše TV, kad ga otvorite stoji - RTS 1, RTS 2, RTS Digital. Sreća je da sajt Radio Beograda postoji dugi niz godina, više od 15 godina svi programi se emituju preko interneta, odložno se mogu slušati mnoge emisije, i ima više od 2,5 miliona „klikova” mesečno.

Misli li moj kolega Mr Karlica da će se, kada ime promenili, nešto promenilo? Ne verujem, kao što ne verujem u njegovu tvrdnju da danas neko, kada se kaže

Radio Beograd i Televizija Beograd, misli da je reč o lokalnim medijima. To bi isto bilo, kao kad se kaže „Berlin ne veruje Beogradu”, a svi pomisle kako je došlo do nepoverenja između gradskih skupština Berlina i Beograda.

Autor je novinar Radio Beograda

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi